Přihlásit

Vláda schválila novelu zákona o myslivosti

Aktualizováno 22. 3. Vláda 22. března schválila návrh novely zákona o myslivosti připravený Ministerstvem zemědělství. O schválení materiálu informoval na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Připomínkové řízení a následné vypořádání připomínek k novele trvalo déle než rok. MZe stále počítá s tím, že normu stihnou zákonodárci projednat do podzimu, kdy skončí mandát současné sněmovně.

Doporučeno Vláda schválila novelu zákona o myslivosti

Kritici z řad vlastníků honebních pozemků a ochránců přírody návrhu vyčítají například zvýšení pokuty za překročení zákazu vstupu do honitby v době hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo při lovu (petici iniciovanou Zelenými podepsalo 46 000 lidí) a také to, že neřeší zvýšení práv majitelů pozemků v souvislosti s tvorbou honiteb.

Ministr zemědělství Marián Jurečka opakovaně zdůraznil, že novela nemá za úkol řešit minimální výměru honiteb a jejich tvorbu. Pokud by do ní začali zákonodárci zasahovat, před třetím sněmovním čtením je připraven stáhnout ji z jednání.

{module Anketa uvnitř 02}

MZe chce novelou umožnit snížení stavů spárkaté zvěře, především prasete divokého a jelena siky. Z novely by například vyplynula nová povinnost pro zemědělce vytvářet na velkých lánech podmínky pro usnadnění lovu. Na svých pozemcích by měli mít maximálně 30 hektarů jedné plodiny, pak by následoval pás o minimální šířce 12 metrů osetý nízkou plodinou, na kterém by byl lov snazší. Pokud by zemědělci tuto podmínku nesplnili, nedostali by náhradu za škody, které zvěř způsobila.

Novela počítá též s povinným předkládáním markantů černé zvěře (pírko) jako důkazu jejího ulovení. Při nesplnění plánu lovu by hrozila pokuta až do výše 200 000 korun.

Novela nastavuje též pravidla pro přikrmování a vnadění zvěře. Nově by bylo například vymezeno množství krmiva předkládaného na vnadiště. Vnadění dosud žádná právní úprava neřešila.

Českomoravská myslivecká jednota, která je největší mysliveckou organizací v České republice, podle slov své jednatelky Martiny Novotné s navrhovanou novelou v podstatě souhlasí (více ve Světě myslivosti č. 12/2016).

Red.

{module Svět myslivosti - březen 2017}

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.