Přihlásit

Veterináři našli v uloveném seleti svalovce

Krajská veterinární správa našla původce nákazy svalovce (Trichinella spiralis) ve vzorku svaloviny selete divokého prasete uloveného v honitbě Bílý Potok na Frýdlantsku.
Trichinelóza je závažné parazitární onemocnění zvířat přenosné na člověka. K nakažení dochází konzumací syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa zvířat.

Veterináři našli v uloveném seleti svalovce Ilustrační foto archiv redakce

"Ihned po oznámení výsledku byl kontaktován lovec a zároveň bylo zajištěno veškeré maso tak, aby nemohlo být uvedeno do oběhu," řekl Roman Šebesta, ředitel Krajské veterinární správy SVS pro Liberecký kraj.
KVSL v souvislosti s tímto nálezem vydá mimořádná veterinární ochranná a zdolávací opatření k zamezení šíření této nebezpečné nákazy.
Trichinelóza je závažné parazitární onemocnění zvířat přenosné na člověka. "K nakažení dochází konzumací syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa zvířat, které obsahuje opouzdřené larvy parazitického oblého červa rodu svalovec," vysvětlil Šebesta. Nejčastějšími hostiteli parazita - nebezpečnými pro člověka - jsou prasata divoká i domácí, hlodavci domácí (nutrie) i volně žijící, všežravci a masožravci volně žijící (medvěd, jezevec) i domácí.
Klinické příznaky u postižených zvířat nejsou podle veterinářů pozorovány. Klinický obraz u člověka závisí na patogenitě jednotlivých druhů, na počtu pozřených larev a individuální citlivosti. "První příznaky se projevují bolestmi břicha a průjmovým onemocněním, v této fázi je onemocnění ještě léčitelné. Ve fázi svalové, způsobené migrujícími larvami, jsou příznaky podobné silné chřipce spojené s bolestmi svalů, otoky v obličeji a ztíženým dýcháním. Po opouzdření larev ve svalech je onemocnění už obtížně léčitelné, spočívá pouze ve zmírnění zánětlivých a imunitních reakcí," dodal Roman Šebesta.
Krajská hygiena upozorňuje všechny na obezřetnost při nákupech masa z volně žijících zvířat vnímavých k trichinelóze, zejména s ohledem na původ zvěřiny a nutnost jejího laboratorního vyšetření na přítomnost Trichinella spiralis.
Zdroj: Liberecký deník

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.