Přihlásit

V Polsku i v Německu je AMP na postupu, opět se přiblížil k české hranici

Africký mor prasat (AMP) je v sousedním Polsku i Německu nadále na postupu. Nejbližší výskyt AMP od české hranice u prasat divokých v Polsku činí již pouze 14 km. V Německu je to 25 km. Riziko rozšíření nákazy i na území České republiky tak dále vzrůstá.

Doporučeno V Polsku i v Německu je AMP na postupu, opět se přiblížil k české hranici Foto www.pixabay.com

V Polsku byl minulý týden potvrzen pozitivní případ AMP u nalezeného uhynulého divočáka v blízkosti města Lubáň v Dolnoslezském vojvodství. Nákaza se tak významně posunula směrem k ČR. Vzdálenost od české hranice je už jen 14 km.

Dne 14. října byl navíc v Německu potvrzen pozitivní případ AMP u uloveného prasete divokého v zemském okrese Míšeň ve spolkové zemi Sasko. Jde o významný posun směrem na západ do vnitrozemí Německa. Tento nový případ je vzdálen asi 80 km od předchozích pozitivních případů, které jsou hlášeny v zemském okrese Zhořelec. Od Šluknovského výběžku je případ vzdálen přibližně 40 km. Tato informace naznačuje, že výskyt AMP v populaci divočáků v Německu zasahuje zřejmě výrazně větší oblast, než se dosud předpokládalo. Již na počátku září byla v Německu „prolomena“ pomyslná hranice dálnice A4 a byl potvrzen pozitivní případ u divočáků jižně od dálnice, tedy směrem k hranici s ČR.

„Všechny zmíněné informace potvrzují zhoršující se situaci v souvislosti s AMP v těsné blízkosti české hranice. SVS se na zavlečení nákazy dlouhodobě připravuje a vyzývá k přísnému dodržování pravidel biologické bezpečnosti jak při lovu, tak v chovech prasat domácích. Nezastupitelnou roli pro důsledné sledování nákazy má celorepublikový monitoring AMP a také včasné hlášení uhynulých divočáků,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V severních Čechách (Liberecký a Ústecký kraj) probíhá v poslední době sada intenzivních jednání v souvislosti s přípravami na možné zavlečení nákazy AMP na území ČR. Za účasti krajských veterinárních správ (KVS), policie a hasičů se rozeběhly krajské nákazové komise. Krajské úřady společně s KVS koordinují informační schůzky s místní samosprávou a myslivci se zaměřením na možný výskyt AMP u prasat divokých.

V nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje (Frýdlantský a Šluknovský výběžek) byla již v loňském roce vymezena zóna intenzivního lovu divočáků. Cílem tohoto opatření je snížení hustoty populace prasat divokých. V období od 16. 11. 2020 do 3. 10. 2021 zažádali lovci v oblasti s intenzivním lovem o zástřelné za 3912 prasat divokých. Zároveň bylo zažádáno o zvýšené nálezné za nález 123 uhynulých či sražených kusů. Všechna ulovena či nalezena a sražená prasata divoká byla vyšetřena na AMP s negativním výsledkem.

Podle tiskové zprávy SVS ČR ze dne 15. 10. 2021.

Redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.