Přihlásit

V NP České Švýcarko se narodilo minimálně pět vlčat

V Národním parku České Švýcarsko přišlo na svět minimálně pět vlčat. Správcům parku se podařilo na fotopast zachytit čtyři při jejich hře, video zveřejnili na sociálních sítích. Vlci se objevují na Děčínsku v posledních letech. První reprodukci vlků obecných v Českém Švýcarsku v novodobé historii doložili vědci z České zemědělské univerzity na podzim roku 2021.

V NP České Švýcarko se narodilo minimálně pět vlčat Foto Facebook Správy NP České Švýcarsko

Vlci se v NP České Švýcarsko objevují již od roku 2016. Zpočátku se pohybovali ve dvou sousedících teritoriích v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Až po pěti letech se jádro jedné smečky přesunulo do národního parku, kde vlci vyvedli mláďata. Klidové a bezzásahové části parku skýtají pro vlky potřebný klid.

Vlky na území dnešního Českého Švýcarska člověk vyhubil nejpozději v roce 1756, kdy byl na území českokamenického panství uloven údajně poslední jedinec.

V sousedním Libereckém kraji jsou vlci už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v Jizerských horách a u Frýdlantu.

Letos v červenci auto srazilo vlka na silnici první třídy 13 u Cvikova na Českolipsku. Zraněné zvíře odběhlo do lesa, najít se ho nepodařilo.

Podle ČTK, 11. 8. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.