Přihlásit

V několika evropských státech se vyskytuje vzteklina, po sedmi letech se objevila na Slovensku

Státní veterinární správa (SVS) zaznamenala během října a listopadu 2022 nové případy vztekliny v několika evropských státech včetně sousedního Slovenska. Nákaza se objevila také ve Francii, Maďarsku, Rumunsku a Moldavsku. Na Slovensku byla potvrzena u jezevce v obci Jabloň v okrese Humenné na severovýchodě země a ve Francii u psa poblíž Paříže.

Doporučeno V několika evropských státech se vyskytuje vzteklina, po sedmi letech se objevila na Slovensku Foto www.pixabay.com

Zmíněný nakažený jezevec byl nalezen u slovenských hranic s Polskem a Ukrajinou. U zvířete byly pozorovány změny chování, proto bylo odstřeleno a zasláno k vyšetření, které vzteklinu potvrdilo. Na Slovensku byl přitom případ vztekliny naposledy potvrzen v roce 2015. 

Ve Francii šlo o výskyt onemocnění u čtyřletého psa umístěného do útulku na předměstí Paříže. První příznaky se u něho objevily 19. října a 25. října pes uhynul. Po celou dobu infekčnosti zůstal v útulku izolován ve svém boxu. Žádné jiné zvíře v útulku nevykazovalo příznaky vztekliny. Pes byl s největší pravděpodobností nelegálně dovezen z Maroka. U psa se nákaza ve Francii objevila po sedmi letech. Naopak příznivá zpráva přišla z Polska, které nevykazuje druhý měsíc ani jediný výskyt vztekliny. Nejrozšířenější je vzteklina v Africe a Asii, nejrizikovější pro přenos nákazy jsou importy nemocných zvířat z těchto oblastí.

Vzteklina patří mezi nebezpečné nákazy, které jsou povinně hlášeny všemi členskými státy EU. V ČR je dlouhodobě prováděn plošný monitoring vztekliny u lišek, a to na celém území ČR; vyšetřují se čtyři lišky (nebo psíci mývalovití) na 100 km², přednostně zvířata uhynulá nebo utracená, případně ulovená. Počet lišek vyšetřených na vzteklinu činí k 31. 10. letošního roku téměř 2300, všechny případy byly negativní.

I nadále také platí povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem 1. a 5. den po poraněn. Počet zvířat klinicky vyšetřených po poranění člověka za první pololetí 2022 je více než 700. Ani v jednom případě nebylo zjištěno, že by zvíře vykazovalo klinické příznaky onemocnění. Zda jsou psi očkování proti vzteklině, je dlouhodobě součástí kontrol veterinárních inspektorů v chovech psů. Poslední případ vztekliny v ČR byl u lišky zaznamenán před 20 lety. Příznivá nákazová situace zajistila od roku 2004 pro ČR status země prosté vztekliny.

I vzhledem k aktuální nákazové situaci v některých státech SVS upozorňuje, že při případných přesunech psů a dalších vůči vzteklině vnímavých druhů zvířat, ať už jde o přesuny obchodního či neobchodního rázu, je bezpodmínečně nutné dodržovat platné předpisy a zásady bezpečnosti, a to zejména pokud jde o očkování proti vzteklině.

Podle tiskové zprávy SVS ze dne 16. 11. 2022, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.