Přihlásit

Úprava opatření proti šíření AMP

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s vývojem nákazové situace upravila některá mimořádná veterinární opatření související s výskytem afrického moru prasat (AMP) na severu Čech (na Frýdlantsku a Mimoňsku). Změnily se například podmínky přesunů prasat domácích na dočasné hospodářství či na jatka. Na podporu lovu velkých kusů prasat divokých bylo v uzavřených pásmech navýšeno zástřelné. Cílem opatření je minimalizovat riziko zavlečení AMP do chovů domácích prasat a šíření AMP v populaci prasat divokých.

Doporučeno Úprava opatření proti šíření AMP Foto www.pixabay.com

Co se týče podpory lovu velkých kusů prasat divokých (nad 80 kg), došlo ke zvýšení zástřelného u této kategorie v uzavřeném pásmu I ze současných 1000 Kč na 5000 Kč a v uzavřeném pásmu II z aktuálních 2000 Kč na 5000 Kč. U kusů s hmotností do 80 kg zůstává zástřelné v pásmech na současných 1000 Kč nebo 2000 Kč za kus. Podmínkou pro vyplacení zvýšeného zástřelného bude zajištění předání uloveného těla k likvidaci do asanačního podniku. Tyto kusy nebudou určeny k lidské spotřebě. Vzorky na AMP nebude odebírat lovec, ale úřední veterinární lékař v asanačním podniku. Cílem opatření je snížit riziko šíření AMP cestou minimalizace populace prasat divokých v uzavřených pásmech.

Od počátku letošního roku SVS zatím eviduje dva případy AMP u ulovených prasat divokých. Celkem bylo v ČR od počátku nákazy v roce 2022 potvrzeno 59 případů AMP u prasat divokých. AMP se stále vyskytuje pouze u volně žijících prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud nikdy potvrzena. 

Podle tiskové zprávy SVS, 11. 3. 2024, red.

Poslední změna: 12.03.2024 15:26

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.