Přihlásit

SVS: pozor na šíření vztekliny v Polsku!

Polsko patří – na rozdíl od České republiky – mezi státy, v nichž se dosud nepodařilo zcela vymýtit vzteklinu. Každoročně jsou z Polska hlášeny pozitivní případy vztekliny, především u lišek. Ve druhé polovině roku 2021 tam byl zaznamenán výrazný nárůst potvrzených případů. Nejvíce se jich objevuje na východě Polska. Z uvedených důvodů věnuje Státní veterinární správa (SVS) tomuto problému náležitou pozornost.

Doporučeno SVS: pozor na šíření vztekliny v Polsku! Foto www.pixabay.com

Nákaza se v Polsku šíří zejména ve východních regionech, konkrétně jde o tři vojvodství. Byly určeny dva odlišné kmeny, které se uplatňují jako původci. Podél celé východní hranice Polska probíhá program orální vakcinace lišek. Původní rozloha ošetření byla vloni ještě více rozšířena. V roce 2021 Poláci aplikovali celkem přes sedm milionů dávek vakcíny leteckým i manuálním způsobem. Pro letošní očkovací kampaň se plánuje téměř stejné množství dávek. Očkovací povinnost je stanovena i pro psy a kočky. Celkem bylo loni v Polsku zaznamenáno 113 případů vztekliny, v deseti případech šlo o nákazu psů a koček. Letos byla dosud nákaza prokázána u 12 lišek.

„Česká Státní veterinární správa považuje situaci v Polsku za vážnou, a proto vítá rozhodnutí vakcinovat celé Mazowieckie vojvodství. Očkování by mělo zamezit dalšímu šíření nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V souvislosti s výskytem vztekliny SVS trvale sleduje nákazovou situaci v Evropě, zejména v sousedních státech. Vzteklina patří mezi nebezpečné nákazy, které jsou povinně hlášeny všemi členskými státy EU. V České republice je dlouhodobě prováděn plošný monitoring vztekliny u lišek, a to na celém území; jsou vyšetřovány čtyři lišky (nebo psíci mývalovití) na 100 km², přednostně zvířata uhynulá nebo utracená, příp. ulovená. Počet lišek vyšetřených na vzteklinu činí za celý rok 2021 téměř 2700. Ani jeden případ nebyl pozitivní.

Poslední případ vztekliny u lišky byl v České republice zaznamenán před více než 19 lety. Pokud jde o domácí zvířata, posledním nakaženým zvířetem byla kočka v roce 2001. Nákazu se u nás podařilo vymýtit hlavně díky programu plošné orální vakcinace lišek proti vzteklině v letech 1989 až 2009. Příznivá nákazová situace zajistila od roku 2004 pro Českou republiku status země prosté vztekliny.

Podle tiskové zprávy SVS, 19. 2. 2022, red.

Poslední změna: 18.02.2022 15:46

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.