Přihlásit

Svatohubertská pouť myslivců uzavře na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu

Svatohubertská pouť myslivců uzavře v sobotu 21. října letošní poutní sezonu na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. Myslivecká pouť se na významném mariánském poutním místě uskuteční popětadvacáté. Na Hostýně tradičně patří mezi nejnavštěvovanější, řekl 13. října za organizátory Josef Dostál, místopředseda Matice svatohostýnské, která poutní místo spravuje.

Doporučeno Svatohubertská pouť myslivců uzavře na Svatém Hostýně letošní poutní sezonu Foto archiv Matice svatohostýnské

Kromě duchovního rozměru je svatohubertská pouť i přehlídkou a oslavou myslivosti. Její součástí znovu bude doprovodný program pro děti i dospělé. Každoročně se jí účastní stovky, někdy i tisíce návštěvníků. „Myslím, že i letos na pouti více než tisíc lidí bude,“ řekl Dostál. Patron lovců svatý Hubert má svátek 3. listopadu.

Svatohubertskou pouť zahájí v 09.00 vystoupení trubačů. O hodinu později se průvod účastníků přesune k obrázku svatého Huberta. Myslivci patrona poprosí o přízeň při svých aktivitách a poděkují mu za uplynulý myslivecký rok. K obrázku vždy pokládají Hubertův symbol, hlavu jelena. Po krátké modlitbě průvod zamíří do svatohostýnské baziliky Nanebevzetí Panny Marie, kde se uskuteční mše celebrovaná pomocným biskupem a administrátorem arcidiecéze olomoucké Josefem Nuzíkem.

Po skončení bohoslužby uvidí návštěvníci okolo venkovního pódia a hostýnské louky ukázky práce sokolníků a ukázky plemen loveckých psů včetně představení jejich výcviku. Zájemci si budou moci vyzkoušet také lukostřelbu, pro děti pořadatelé připravují program lesní pedagogiky pojmenovaný Putování za svatým Hubertem.

Svatý Hubert žil ve druhé polovině sedmého století. Pocházel ze vznešené rodiny a rád se věnoval lovu a jiným světským radovánkám. Legenda vypráví, že se mu při lovu na Zelený čtvrtek zjevil jelen, kterému zářil mezi parohy zlatý kříž. Tato příhoda na něho měla velmi silný vliv, a tak po smrti své ženy odešel do kláštera a po zbytek svého života šířil křesťanství.

ČTK

Poslední změna: 16.10.2023 9:56

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.