1,5 kg srnčí kližky s kostí, 100 g šípkové harissy, 30 g třtinového cukru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červeného octa, 5 čerstvě podrcených jalovčinek, sůl
k podávání: čerstvá nať plocholisté petržele, hustý jogurt řeckého typu, arabský pita chléb
srnčí kližka se šípkovou harissou
Dalibor Pačes
Kost kližky pilkou nařežeme na kratší špalíky, zvěřinu překrojíme, špalíky kližky mírně osolíme. V misce prošleháme harissu s cukrem, prolisovaným česnekem, octem a podrcenými jalovčinkami. Vzniklou pastou pomocí štětce ze všech stran vydatně potřeme špalíky kližky, dáme je do pekáče vyloženého dvojitou vrstvou pečicího papíru a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme zakryté asi 1,5 hodiny. Poté odkryjeme a dopékáme 10 až 15 minut dozlatova. Servírujeme bohatě posypané nasekanou natí plocholisté petržele, podáváme s jogurtem a arabským chlebem.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes