4 porce
500 g daňčího hřbetu bez kosti, 150 g anglické slaniny v tenkých dlouhých plátcích, 300 ml smetany ke šlehání, snítka čerstvého rozmarýnu, čerstvě mletý citronový pepř, sůl
Dalibor Pačes
Důkladně odblaněný daňčí hřbet bez kosti podélně po svalových vláknech nakrájíme na špalíky o průměru 4 cm a pak je překrojíme na délku 5 cm. Špalíky vložíme do misky, mírně osolíme, posypeme čerstvě podrceným citronovým pepřem a promícháme. Poté každý špalík pevně zabalíme do plátku slaniny. Takto připravené špalíky na rozpálené pánvi zprudka opékáme ze všech stran po dobu asi 4 až 5 minut, pak je odložíme do tepla. K výpeku do pánve vlijeme smetanu, vhodíme snítku rozmarýnu a krátce povaříme, až omáčka zhoustne. Omáčku podle potřeby dochutíme solí.
K daňčím špalíkům ve slanině se smetanovou omáčkou s rozmarýnem podáváme těstoviny.
Tipy a rady:
* Nejdříve si uvařte těstoviny a uchovejte je v teple. Těstoviny vybírejte podle chuti. K tomuto receptu byly použity výborné bezlepkové těstoviny z čočky, kukuřice a celozrnné rýže.
* Poté na minutku připravte daňčí hřbet. Když špalíky daňčího hřbetu pečlivě a pevně zabalíte do plátků slaniny, není ani třeba slaninu se zvěřinou spíchnout párátkem.
* V posledním kroku připravte smetanovou omáčku. Pokud upřednostňujete hustší omáčku, můžete ji zahustit instantní světlou jíškou.
Recept, kuchyňská úprava a foto Dalibor Pačes