Přihlásit

Špatná lovecká sezóna připravila Skotsko o 10 milionů liber

Několik sněhových bouří na začátku roku a sucho během léta byly příčinou malého počtu kuřat bělokurů narozených v letošním roce na skotských vřesovištích. Lovecká sezóna musela být ukončena dřív, protože nebylo dost bělokurů pro britské a zahraniční lovce. Skotské hospodářství tak přišlo o 10 milionů liber.

Doporučeno Fotografie The Grampian Moorland Group Fotografie The Grampian Moorland Group

Bělokur je blízkým příbuzným tetřívků, náleží do řádu hrabavých. Letošní rok byl poznamenán sněhovou bouří, kterou následovalo suché léto. Slepičky proto nebyly v dobré kondici a vylíhl se malý počet kuřat. Bělokur se loví pouze tehdy, když jsou jeho stavy dostatečné a trvale udržitelné.
Obvyklé výnosy z lovů bělokurů se pohybují kolem 32 milionů liber. Mnoho termínů honů však muselo být zrušeno. O výdělky přišli sezónní zaměstnanci – kuchaři, hospodyně či uklízeči. Lidé z místních komunit si vydělali přibližně o 1,2 mil liber méně než v předchozích letech. Pokud by se započítaly i ztráty podniků poskytujících ubytování a stravování, ztráty by byly ještě vyšší.
Pro lov bělokurů neexistuje žádná dotace, takže majitelé pozemků budou muset nést ztráty sami a doufat, že příští sezóna bude úspěšnější.
Dopad špatné lovecké sezóny pocítí i obchodníci, kteří profitují z nákupů návštěvníků během honů. Mnoho rodin, studentů a lidí v důchodovém věku si během období společných lovů může vychutnávat společenské události a přivydělat si jako psovodi. Je to důležité pro rodinný rozpočet, soudržnost společenství a boj proti osamělosti v odlehlých oblastech.

Společnost PACEC vyčíslila roční finanční hodnotu lovu v celé Británii jako ekvivalent 16 000 pracovních míst či 3,9 milionu pracovních dnů v oblasti ochrany přírody.

Podle The Grampian Moorland Group, 19. 12. 2018

Fotografie Facebook, The Grampian Moorland Group

Poslední změna: 20.12.2018 10:48

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.