Přihlásit

Soukromí vlastníci lesů podporují návrh zákona o myslivosti se snížením výměry honiteb

Soukromí vlastníci lesů podporují ministerský návrh zákona o myslivosti se snížením minimální výměry honiteb z 500 na 250 hektarů. Podle nich to umožní redukovat stavy zvěře a tím i škody, které působí v lesích. Na valné hromadě Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) – Komory soukromých lesů, která proběhla 22. února 2024 ve Křtinách, deklarovali podporu také připravené novele zákona o lesích. Oba zákony spolu souvisejí a bez jednoho nebude dobře fungovat druhý, uvedl předseda Komory soukromých lesů Richard Podstatzký.

Doporučeno Soukromí vlastníci lesů podporují návrh zákona o myslivosti se snížením výměry honiteb Foto archiv redakce

Valná hromada komory ve svém usnesení žádá vládu, aby návrh ministerstva zemědělství k novelizaci zákona o myslivosti akceptovala. Podle komory návrh přináší pozitivní změny a většinově odpovídá dlouhodobému postoji SVOL.

„Klade důraz na ochranu lesů a na práva vlastníků honebních pozemků, zachovává tradice v myslivosti a nabízí způsob prevence a řešení škod na lesních i zemědělských porostech,“ uvedl k novele Podstatzký v tiskové zprávě.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) minulý měsíc uvedl, že by chtěl, aby Sněmovna ve třetím čtení projednala novelu zákona o myslivosti v září. Výhrady má mimo jiné Českomoravská myslivecká jednota, která kritizuje právě chystané snížení minimální výměry honiteb.

Soukromí vlastníci lesů před rokem navrhovali, aby SVOL prosazovalo snížení výměry honiteb až na 115 hektarů. Na dubnové celostátní konferenci SVOL ve Stříteži na Jihlavsku se její účastníci nakonec přiklonili k tomu, aby sdružení žádalo snížení minimální výměry na 250 hektarů.

Novela lesního zákona, která má platit od příštího roku, podle Výborného zjednoduší povinnosti vlastníků lesů a spíše než na regulaci bude klást důraz na jejich motivaci. Novela zároveň reaguje na úpravy ve vlastnictví lesů a současnou klimatickou změnu, řekl ministr novinářům minulý týden.

Při projednávání novely lesního zákona se sdružení SVOL spojilo s dalšími organizacemi, většinu změn prosazovaných touto platformou se podle komory soukromých lesů do návrhu zákona podařilo prosadit.

SVOL má zhruba 720 přímých členů. Obhospodařují 550 000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v České republice. Komora soukromých lesů má 217 členů.

Podle ČTK

Poslední změna: 26.02.2024 14:07

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.