Přihlásit

Slovensko: tři případy napadení člověka medvědem během 24 hodin

Úřady na Slovensku řešily v pátek a sobotu 14. a 15. července tři případy napadení člověka medvědem. K incidentům došlo u Žiliny, Liptovského Hrádku a v okrese Krupina. Týden předtím zaútočil medvěd na muže v obci Háj v okrese Turčianské Teplice.

Doporučeno Slovensko: tři případy napadení člověka medvědem během 24 hodin Foto www.pixabay.com

V pátek v lese poblíž obce Sučany nedaleko Žiliny zaútočila na muže se psem osmnáctiletá medvědice. Muž legálně drženou zbraní několikrát vystřelil do vzduchu, ale zvíře se k němu dál blížilo. Když od sebe byli asi metr, tak medvědici o hmotnosti asi 110 kg poslední kulka usmrtila. Případ vyšetřuje policie, uvedla stanice TA3.

Druhý útok byl zaznamenán v sobotu u Liptovského Hrádku, kde v brzkých ranních hodinách překvapil medvěd běžce a zranil ho na ruce a na noze. Osmapadesátiletý muž je ve vážném stavu v nemocnici v Liptovském Mikuláši, ale jeho stav není kritický.

Třetí případ byl nahlášen z místa u obce Drienovo v okrese Krupina, kde medvěd napadl lesníka při vyznačování těžby. Ten na něho v sebeobraně několikrát vystřelil z legálně držené zbraně. Lesník neutrpěl zranění.

O týden dříve zaútočil medvěd na dvacetiletého muže v obci Háj v okrese Turčianské Teplice přímo v areálu rodinné farmy. Medvěda zahnala matka napadeného, která útočníka několikrát bodla vidlemi. Medvěd utekl a nebyl nalezen. Otec napadeného veřejně prohlásil, že nedopustí, aby šelmy ohrožovaly jeho rodinu: „Je mi jedno, že je chráněný, a je mi jedno, jaké důsledky budu snášet, ale každý medvěd, který překročí hranice naší farmy, je mrtvý,“ uvedl. Podle něho již nestačí odchyt medvědů, ale je potřebné cílené snížení počtu těchto šelem.

Slovenští zemědělci žádají okamžité řešení situace s medvědy. Podle nich přemnožené šelmy ohrožují nejen majetek, ale i životy lidí a žádají snížení populace medvěda hnědého. „Farmáři se uprostřed sezony bojí vykonávat svou běžnou činnost. Vrátili jsme se o 150 let, když musíme vlastní děti zachraňovat vidlemi,“ řekl Emil Macho, předseda slovenské zemědělské a potravinářské komory. Zemědělci nevylučují ani protesty.

Slovenský ministr životního prostředí Milan Chrenko připustil regulovaný a řízený odstřel medvědů. Upozornil však, že jejich hromadný lov není možný z důvodu evropské legislativy. Řešením jsou podle něho preventivní opatření. „Po instalaci zabezpečených kontejnerů ve Vysokých Tatrách počet synantropních medvědů (jedinců, kteří si zvykli pohybovat se v blízkosti lidí - pozn. red.) radikálně poklesl,“ řekl Chrenko.

Slovensko se také připojilo k iniciativě Rumunska v řešení problematiky medvědů na evropské úrovni. Slovenský ministr zemědělství Jozef Bíreš potvrdil, že cílem je určitá regulace počtu této šelmy.

Podle www.teraz.sk a ČTK, 15. 7. 2023, a www.novinky.cz, 12. 7. 2023, red.

 

Poslední změna: 16.07.2023 11:38

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.