Přihlásit

Sasko plánuje kvůli AMP vyhubit černou zvěř v koridorech kolem zón s infekcí

Sasko chce kvůli šíření nákazy afrického moru prasat (AMP) vyhubit takřka všechny divočáky v ochranných koridorech, které fungují jako bariéra kolem zamořených oblastí. Oznámilo to saské ministerstvo sociálních věcí, které tažení proti infekční chorobě řídí.

Doporučeno Sasko plánuje kvůli AMP vyhubit černou zvěř v koridorech kolem zón s infekcí Foto www.pixabay.com

„Neobejdeme se bez drastického snížení počtu černé zvěře v ochranných koridorech, abychom zabránili šíření viru AMP do regionů, kde se nevyskytuje,“ řekl Sebastian Vogel, který je šéfem krizového štábu boje proti AMP při saském ministerstvu sociálních věcí. „Pokud se nám podaří co nejrychleji vyhubit všechna prasata divoká v ochranných koridorech, budeme mít dobrou šanci skutečně zabránit dalšímu šíření nákazy mezi populací divočáků. Pak se budeme moci soustředit jen na vymýcení moru v uzavřených zónách,“ uvedl.

Sasko zřídilo ochranné koridory kolem uzavřených zón s nákazou, aby dalšímu šíření infekce předešlo. Zaměřit se chce nejprve na východní část koridoru u hranic s Polskem, odkud se AMP do země šíří. Saské ministerstvo sociálních věcí v této souvislosti uvedlo, že z Polska přetrvává vysoký infekční tlak.

Likvidace divočáků v ochranných koridorech je naplánována na tři etapy. Ta první poskytne myslivcům osm týdnů na snížení populace prasat divokých na 0,2 kusu na 100 hektarů. Od zemské vlády dostanou příspěvek 300 eur (7120 Kč) za každého uloveného divočáka.

Pokud se do osmi týdnů snížení stavu divočáků na požadovanou hodnotu nedostane, začne druhá etapa, kdy budou do oblasti povoláni další lovci. Počítá se také s nasazením dronů. Cílem třetí fáze je udržet oblast bez divočáků.

Nynější infekce se do Německa dostala v září 2020, kdy se první případ potvrdil v Braniborsku. Mor se následně rozšířil také do sousedních spolkových zemí Meklenburska-Předního Pomořanska a Saska. V Sasku bylo prozatím do konce června potvrzeno 2223 případů AMP, v Braniborsku 3153 případů a zhruba pět desítek v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Všechny tři tyto spolkové země sousedí s Polskem, odkud se nákaza do Německa dostala.

Podle ČTK, 4. 7. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.