Přihlásit

Sasko: Nové nařízení usnadňuje řešení problémů s vlky

Hospodaření s vlkem, zejména zacházení s problematickými jedinci, definuje nové nařízení Zemského sněmu v Sasku (Německo). O nařízení se hlasovalo 7. listopadu.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„Změny jsou obecně zaměřeny na zlepšení hospodaření s vlky“, vysvětlila mluvčí oddělení životního prostředí. Management šelmy bude nyní více soustředěn na Zemském úřadě pro životní prostředí, zemědělství a geologii. Mezi pravomoci úřadu patří odborné posudky, podpora majitelů hospodářských zvířat a vztahy s veřejností.


Podrobnější pravidla pro zacházení s problémovými jedinci
Rozhodnutí o odstranění abnormálně se chovajících jedinců vlků by mělo nadále spočívat na okresech. Dosud musely okresy nejdříve požádat o stanovisko ministerstvo životního prostředí, než bylo možné rozhodnout o odstranění jedince. Podle nařízení bude rozhodnutí v budoucnu podléhat pouze okresním úřadům.
Je však třeba přesněji definovat pravidla pro možné odstranění jedince, ale také pro manipulaci s hybridy a vážně zraněnými vlky. Nyní je na ministerstvu životního prostředí, jestli nařízení schválí.

Podle jagderleben.de, 9. 11. 2018, redakce

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.