Přihlásit

Projekt sledování prasat divokých, který by měl pomoci v boji s AMP, přináší první výsledky

Desítka prasat divokých loni dostala v Národním parku Bavorský les obojky s vysílačkami GPS. Jejich sledování už přináší první zajímavé poznatky. Jedinci s obojky překonávají velké vzdálenosti mezi národními parky Šumava a Bavorský les a jejich okolím. Jeden divočák ušel za den 18 km z Bavorska do NP Šumava.

Doporučeno Projekt sledování prasat divokých, který by měl pomoci v boji s AMP, přináší první výsledky Foto archiv NP Bavorský les

„Projekt telemetrie prasat divokých zajišťují vědci ze Správy NP Bavorský les. V Bavorsku jde o zcela unikátní záležitost. Poskytne nám důležité poznatky o chování černé zvěře, které mohou být následně využity k přípravě opatření, k prevenci, respektive k boji s velmi nakažlivým a rychle se šířícím africkým morem prasat,“ říká vedoucí projektu prof. Dr. Marco Heurich.

V příštích letech budou v NP Bavorský les shromažďovány podrobné údaje o velikosti domovských oblastí nebo třeba o sezónních migracích divočáků, či o vzdálenostech, které překonávají. Tyto informace jsou potřebné především pro výpočet velikosti oblastí, které by bylo nutné uzavřít v případě vypuknutí prasečího AMP.

„Abychom byli schopni zabránit šíření viru, potřebujeme vědět, jaký mají divočáci akční rádius,“ říká koordinátor projektu dr. Christian Fiderer a dodává: „O ekologii pohybu černé zvěře v oblastech, jako je Bavorský les, dosud nejsou téměř žádné znalosti. Zatím skoro nic nevíme o jejím chování, když na hřebenech leží vysoká sněhová pokrývka. Problém je v tom, že pokud se při výpočtu potenciálně uzavřených oblastí podcení velikost jejich teritoria, nebo když se přehlédne místní migrace, mohou nakažení divočáci uniknout a šířit nákazu.“

Vzhledem k tomu, že prase divoké se mimo NP intenzivně loví, představují rozsáhlá území bez lovu ve dvou sousedících NP, Bavorský les a Šumava, celoevropsky unikátní území pro sledování lovem neovlivňovaného pohybu zvěře.

V současné době je pomocí obojků s GPS sledováno deset prasat divokých. Letos by jich k nim mělo přibýt dalších třicet. První data, která divočáci pomocí obojků vědcům zaslali, ukazují nejen na velké vzdálenosti, které za den dokážou překonat, ale také na častou migraci mezi sousedními národními parky.

Už první výsledky ukázaly, že bachyně, která byla vybavena obojkem v údolí Reschbachu v nadmořské výšce kolem 900 metrů, během krátké doby vystoupala do oblasti Pramenů Vltavy, a dokonce až na vrchol Černé hory (1316 m n. m.)! Jiný divočák, jenž dostal obojek na kótě Sulzriegel u Zwieselu, přešel přes hranici u Medvědích jam a došel až k Poschingerovu Dvoru u Javorné. Ochrana před AMP bude tedy jednoznačně vyžadovat přeshraniční koordinaci.

„Velkou pomocí je pro nás také zapojení myslivců i majitelů honiteb v okolí NP Šumava, kteří nám zasílají fotky ze svých fotopastí, na nichž jsou zachyceni divočáci s obojky. Zároveň žádáme všechny lovce v regionu o ohleduplnost, aby tyto jedince nelovili,“ uzavírá koordinátor Česko-bavorské spolupráce Pavel Bečka.

Podle tiskové zprávy NP Šumava, 26. 1. 2022, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.