Přihlásit

Přišli jsme o Ing. Petra Třísku

Smutné zvěsti letos neberou konce. Tou nejčerstvější je zpráva o tom, že dne 22. listopadu 2021 zemřel v Rakovníku skvělý originální řezbář, lesník, myslivec a milovník přírody Ing. Petr Tříska.

Doporučeno Přišli jsme o Ing. Petra Třísku Foto archiv redakce

Ing. Petr Tříska se narodil 2. srpna 1947 v Praze. Po základní škole se vyučil dřevorubcem na Lesnickém odborném učilišti Křivoklát‑Písky. Následovala praxe na Lesním závodě Mělník a poté studium na Lesnické mistrovské škole ve Šluknově. Ve 20 letech narukoval na vojnu a po návratu z ní (1969) nastoupil na místo lesníka na LZ Horní Blatná, kde působil sedm let. V Krušných horách poznal svoji budoucí ženu Blanku. V letech 1970–1975 dálkově vystudoval Střední lesnickou školu v Písku. V roce 1976 přešel k Vojenským lesům a statkům, divize Velichov, kde pracoval dva roky jako lesník. Od roku 1983 se opět věnoval dálkovému studiu, tentokrát na Lesnické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Promoval v roce 1983. V té době již pátým rokem působil na LZ Křivoklát, nejprve jako lesní technik na polesí Slabce, později jako referent myslivosti a zemědělství. Od roku 1979 se ve volném čase věnoval řezbářské tvorbě. V roce 1985 se s rodinou přestěhoval do služebního domku v Kulatém dvoře v Křivoklátu, kde měl dílnu. O pět let později ukončil zaměstnanecký poměr u LZ Křivoklát a vykročil na profesionální uměleckou dráhu.

Hlavním motivem jeho prací byl život zvěře ve všech jeho podobách, ale v jeho díle najdeme též koně, psy, ptáky, ryby a další živočichy. Nevyhýbal se ani lidským figurálním námětům. Motivy zobrazoval v hlubokém scurz reliéfu (iluzivní zkrácení prostoru). V roce 1994 zakoupili s manželkou Blankou domek v Lánské ulici v Křivoklátu, kde si vybudoval dílnu a několik let tam fungovala i výstavní síň.

Práce Ing. Třísky byly k vidění na 54 výstavách (z nichž polovina byla samostatných) nebo jako součást různých expozic doma i v zahraničí. Do roku 2018 vytvořil okolo 1700 řezeb (najdeme je v mnoha tuzemských i zahraničních sbírkách), ilustroval tři knihy a vydal sbírku svých básní Zpívání lesa (2009). Je nositelem Umělecké ceny Českomoravské myslivecké jednoty (1995) a Čestného mysliveckého řádu ČMMJ (2008).

Ing. Tříska byl zapáleným myslivcem a loveckým kynologem. Za svůj život choval a vycvičil deset loveckých psů.

Čest jeho památce!

Redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.