Přihlásit

Prezident chce Lánskou oboru více otevřít lidem a propojit ji s péčí o Křivoklátsko

Prezident Petr Pavel chce Lánskou oboru více otevřít lidem. S odborníky, včetně ředitelů národních parků, mluvil 17. října také o propojení péče o oboru s péčí o případný navazující Národní park Křivoklátsko. K debatě u kulatého stolu se připojil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V tiskové zprávě to včera oznámila prezidentská kancelář. Podle prezidenta stojí křivoklátská příroda za ochranu v národním parku. Proti vytvoření parku ale protestují obce na Křivoklátsku.

Doporučeno Prezident chce Lánskou oboru více otevřít lidem a propojit ji s péčí o Křivoklátsko Foto Tomáš Fongus

Prezident Pavel se na několikahodinové vycházce seznamoval s oborou v Lánech. V tamním zámku je letní sídlo českých prezidentů a přilehlou oboru spravuje Hrad. Podle prezidentské kanceláře by Pavel rád oboru více zpřístupnil veřejnosti a pomohl najít způsob, jak to skloubit s režimem ochrany i s oborním chovem velkých zvířat.

Podle prezidenta nabízí obora příležitost pro ochranu i podporu biodiverzity v různých ekosystémech. Rád by viděl spontánní a samovolný vývoj lesa, kde budou v klidu žít vzácné živočišné i rostlinné druhy. „Chci nejen moderovat potřebnou diskusi, ale sám i jít příkladem, kde to je možné,“ sdělil.

Při odpolední diskusi s odborníky na životní prostředí Pavel probíral také vznik Národního parku Křivoklátsko a návaznost péče o lánskou oboru na přilehlé Křivoklátsko. „Příroda Křivoklátska a její hodnoty za ochranu v národním parku stojí a dobře zvolený postup v Lánské oboře k tomu může také přispět,“ uvedl prezident.

Proti vzniku křivoklátského parku se staví Svazek obcí Křivoklátska, který spojuje celkem 28 obcí. Členové svazku upozorňují, že Křivoklátsko je kulturní krajinou, kterou stovky let vytvářeli především lesníci a lesní hospodáři. Tamější příroda tak podle obcí není výsledkem samovolných přírodních procesů. Ministerstvo životního prostředí argumentuje tím, že nový národní park by měl chránit část Křivoklátska, kde je nebývale pestrý a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí Česka s velkou rozmanitostí přírody.

Podle ČTK a TZ KPR, red.
Foto Tomáš Fongus

Poslední změna: 18.10.2023 9:44

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.