Přihlásit

Poslankyně Pirátů Klára Kocmanová vyzývá k ukončení každoročního zabíjení desetitisíců srnčat

Sekání luk v období jara přináší každoročně zmrzačení desetitisíců srnčat nebo jejich smrt pod velkými zemědělskými stroji. Poslankyně Pirátů Klára Kocmanová proto jedná o systémové změně s Ministerstvem zemědělství – o vzniku dotačního programu na financování dronů s termovizí. Drony by zvěř lokalizovaly a myslivci s dobrovolníky by je poté vynesli mimo sečenou plochu. Spolu s iniciativou Stop sečení srnčat pirátská poslankyně rovněž založila sbírku, z jejíhož výtěžku se již pro tuto sezónu drony pořídí.

Doporučeno Poslankyně Pirátů Klára Kocmanová vyzývá k ukončení každoročního zabíjení desetitisíců srnčat Foto archiv Pirátů

„Každý rok uhyne na českých loukách kolem 60 tisíc srnčat. Před žacími stroji nemají šanci utéct a bohužel to končí jejich smrtí nebo vážným poraněním. Přitom existují opatření (dotace na drony s termovizí), jak tomu lze zabránit. Vyzývám proto Ministerstvo zemědělství, aby tato opatření urychleně přijalo,“ uvedla Kocmanová.

Mimo to už poslankyně Kocmanová založila sbírku, díky níž bude možné drony s termovizí pořídit ještě před provedením formálních změn na ministerstvu. „Díky iniciativě Stop sečení srnčat, se kterou jsem sbírku založila, můžeme výrazně snížit počet každoročně zbytečně usmrcených a zmrzačených mláďat srnčí zvěře. Cílem je nakoupit drony s termovizí, které srnčata lokalizují a myslivci s dobrovolníky je následně přemístí do bezpečí mimo sečenou plochu,” upřesnila poslankyně.

Odkaz na sbírku: https://www.donio.cz/drony-pro-srncata.

Více informací jak se zapojit: www.stopsecenisrncat.cz.

Podle tiskové zprávy ze dne 13. 4. 2023, red.

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.