Přihlásit

Podle FACE může být tlak na zemědělskou politiku EU hrozbou pro biodiverzitu zemědělské krajiny

Evropská komise (EK) se po masivních demonstracích zemědělců v několika členských státech Evropské unie rozhodla 31. ledna navrhnout prodloužení výjimky ze standardu DZES 8 (vyčlenění neprodukčních ploch) do roku 2024. Standard DZES 8 vyžaduje, aby zemědělci ponechávali 4 % z výměry zemědělské kultury pro podporu biologické rozmanitosti.

Doporučeno Podle FACE může být tlak na zemědělskou politiku EU hrozbou pro biodiverzitu zemědělské krajiny Ilustrační foto www.pixabay.com/TheOtherKev

S více než 1000 traktory protestovali před sídlem EK zemědělci z Belgie, Německa, Francie, Nizozemska a dalších členských států EU za to, aby nebyly jejich zájmy zanedbávány. Některé z hlavních stížností se týkají nadměrné regulace, administrativní zátěže a nespravedlivé konkurence ze strany levnějších dovozů. Mezi hlavními problémy zemědělců jsou mimo jiné uváděny vysoké náklady zejména za energie spojené s tlakem na nízké ceny produktů. Zároveň je podle nich omezuje příliš přísná zelená politika EU.

Členské státy EU budou 5. února diskutovat a hlasovat o návrhu EK. V létě 2022 bylo přijato podobné nařízení. Tehdy všichni zástupci členských států hlasovali pro, s výjimkou Německa, které se zdrželo hlasování.

Prezident Federace mysliveckých svazů států Evropské unie (FACE) Torbjörn Larsson uvedl v komentáři k návrhu Evropské komise a problémům, které by vyplývaly pro biologickou rozmanitost v případě, že by nebyl přijat: „Zemědělci čelí skutečným výzvám a je třeba je lépe podporovat, avšak odstranění DZES 8 tyto problémy nevyřeší. Potřebujeme pružnější zemědělskou politiku, abychom lépe podporovali potřeby zemědělců i biodiverzitu.“

Podle TZ FACE, red.

Poslední změna: 02.02.2024 12:28

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.