Přihlásit

Petice proti zvyšování pokut za vstup do lesa má 35 000 podpisů

Přes 35 000 podpisů už získali tvůrci internetové petice ze Strany zelených proti chystané novele mysliveckého zákona. Shromáždili je za necelé tři týdny. Novela by podle návrhu ministerstva zemědělství mohla omezit vstup do lesů a pokuty za porušení zákazu zvýšit trojnásobně až na 30 000 korun. Petice proto vyzývá vládu, aby novelu vrátila k přepracování. ČTK o tom dnes informovala Šárka Stříhavková ze Strany zelených.

"Současný návrh jde na ruku výhradně myslivecké lobby," píšou autoři petice. Podle nich by novela umožnila zakazovat vstup do lesů, na louky či pole jako mysliveckých honiteb i na libovolně dlouhou dobu. "Pokuta až 30 000 korun za to, že si člověk s rodinou chce zajít na výlet či na houby, je naprosto nepřijatelná a omezuje základní lidská práva na svobodu pohybu," uvádí se v petici.

"Koho chce ministerstvo třicetitisícovou pokutou vychovávat. Domníváme se, že chce spíše zajistit myslivcům klid na lovení," uvedl předseda zelených Matěj Stropnický.

MZe: Jak je to opravdu se zákazem vstupu do lesa?

Ministerstvo zemědělství se brání tím, že novela má zvýšit práva vlastníků honiteb. "Zákaz nebo omezení vydává obec s rozšířenou působností poté, co posoudí oprávněnost žádosti uživatele honitby, což je například místní myslivecké sdružení. Pokud opatření vydá, může platit jen na omezenou část honitby, na určitou roční dobu nebo na některé dny či hodiny v týdnu," řekl již dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je také možné do měsíce podat proti opatření námitky, to ale podle zelených nemá odkladný účinek.

Jurečka tvrdí, že zákazy vstupu nejsou naschválem, slouží k ochraně a zdraví houbařů, ale také zvěře. Podle něj je v ČR 5 800 honiteb a nyní se vydává omezení nebo zákaz vstupu maximálně pro desítky z nich.

Proti novele se ale staví i Asociace soukromého zemědělství ČR, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR a Sdružení vlastníků honebních pozemků ČR. Některé její části se nelíbí ani myslivcům. 

red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.