Přihlásit

Odešel MVDr. Zdeněk Kolář

Dne 7. února 2024 zemřel v Opavě ve věku nedožitých 92 let známý veterinární odborník, myslivecký funkcionář, publicista, kynolog a také šikovný kreslíř MVDr. Zdeněk Kolář. Naše myslivost přišla o další významnou osobnost.

Doporučeno Odešel MVDr. Zdeněk Kolář Foto Milan Slavinger

MVDr. Kolář přišel na svět 18. září 1932 v Horním Žďáru, který je dnes částí Jindřichova Hradce. Po studiích na Vysoké škole veterinární v Brně, kde byl oblíbeným žákem prof. MVDr. Václava Dyka, DrSc., pracoval v letech 1967–1978 ve Státním veterinárním ústavu pro lovnou zvěř v Jihlavě a pak až do odchodu do důchodu v roce 1994 na Střední zemědělské technické škole tamtéž.

V době, kdy byl zaměstnán ve Státním veterinárním ústavu, spolupracoval s Výzkumným ústavem lesního hospodářství ve Zbraslavi na testování léčiv pro zvěř chovanou v oborách a v oboru antiparazitik i pro belgickou firmu Janssen. S doc. Ing. Dr. tech. Josefem Nečasem byl u zakládání oblastí chovu jelení zvěře v České republice. Je autorem četných vědeckých i populárních článků. Z větších prací, které vzbudily mezi myslivci zájem, je třeba se zmínit o knihách Průběrný odstřel srnčí zvěře (1976 a další tři vydání), Odhad věku hlavních druhů spárkaté zvěře (2002) a Ošetření ulovené zvěře – preparace trofejí (2004), kterou napsal se synem Petrem. Je též spoluautorem publikace Srnčí zvěř v našich honitbách (2007). Své knihy a mnohé články doprovodil vlastními ilustracemi. Za svoji práci byl oceněn Čestným mysliveckým řádem ČMMJ (1997) a Uměleckou cenou ČMMJ (2007).

Myslivost byla pro MVDr. Koláře celoživotní náplní.

Čest jeho památce!

Redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.