Přihlásit

Odchyt medvěda by měl řídit kraj

Medvěd zabil na Vsetínsku další zvířata. V sobotu to byly dvě ovce v Hošťálkové, dnes byl viděn na kraji obce Rajnochovice na Kroměřížsku, nedaleko obecního úřadu, řekl dnes ČTK Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Minulý týden nainstalovali ochránci přírody ve spolupráci se starosty obcí na Vsetínsku do terénu odchytovou klec. Odchyt medvěda by však podle Bojdy měl řídit krajský úřad.
Kraj pověřil odchytem medvěda čtyři obce na Vsetínsku, Oznici, Bystřičku, Jarcovou a Jablůnku, v jejichž okolí se medvěd dříve pohyboval. Obce požádaly úřad o výjimku k odchytu, odchyt doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).
Medvěd se však v posledních dnech pohybuje v okolí Rajnochovic, klec ale není možné přesunout mimo katastr čtyř obcí pověřených odchytem. „Dnes jsme na kraj poslali dopis, aby zvýšil svou akceschopnost a aby převzal velení nad akcí,“ uvedl Bojda. Pokud by podle něj akci řídil kraj, bylo by možné přesouvat odchytovou klec po celém Zlínském kraji. Na úřad dnes zamířili také starostové pověřených akcí. Vyjádření kraje ČTK zjišťuje.
Odchytovou klec instalovali ochránci přírody společně se starosty do terénu ve čtvrtek. Medvěda do ní lákají na pytel s jablky politými medem. Již při instalaci uvedli, že odchyt může trvat i týdny. Zvíře má totiž nyní v lesích a sadech dostatek potravy, navíc se pohybuje po rozsáhlém teritoriu. Přes noc je schopno ujít i 20 kilometrů.
Pokud se podaří medvěda odchytit, pokusí se ochránci přírody vyjednat s některou ze zoologických zahrad, aby se zvířete ujala. Vypuštění medvěda do přírody na jiném místě podle nich není reálné. Variantou je zvíře uspat narkotizační střelou, jeho odstřel a usmrcení je až krajní variantou.

Medvěda natočil v Beskydech pohotový divák a záznam poslal České televizi. Zhlédnout ho můžete na Facebooku Událostí v regionech:

Události Brno - medvěd v Beskydech

Podle ČTK, 22. 10. 2018 a FB Události Brno, 21. 10. 2018

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.