Přihlásit

Odchycený medvěd by dočasně mohl do záchranné stanice v Temelíně

Aktualizováno 26. 10. Do záchranné stanice pro handicapované živočichy v Temelíně, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou, by mohl být dočasně umístěn medvěd, který se od září potuluje ve Zlínském kraji a trhá ovce. Ochránci přírody preferují odchyt medvěda, kraj se však vyslovil spíše pro variantu odstřelu zvířete. Zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) jednali o umístění medvěda také se zoo ve Dvoře Králové, tam to však teď není možné, zjistila ČTK. O medvěda projevila zájem i jedna belgická zoo.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Ředitel zahrady v Hluboké Vladimír Pokorný ČTK řekl, že medvěd by v záchranné stanici mohl být do konce roku. „Z dlouhodobého hlediska to pro zvíře není vhodné,“ uvedl Pokorný. Mluvčí zoo ve Dvoře Králové Andrea Jiroušová uvedla, že z provozních důvodů zatím není případné umístění medvěda pravděpodobné, jednání však budou pokračovat.

Zoo v Táboře nabídla pomoc s odchytem medvěda, uspání pomocí narkotizační střely a odvoz zvířete. „Příprava odstřelu za této situace je bez nadsázky srovnatelná s plánováním vraždy. Jde zcela jasně o porušení zákona o ochraně přírody, který zabití kriticky ohroženého zvířete umožňuje jen v krajních případech, kdy medvěd přímo ohrožuje lidské životy, a zároveň byly vyčerpány všechny další možnosti,“ uvedl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec. Proti odstřelu medvěda vznikla také internetová petice, má již přes 12 000 podpisů.

O medvěda projevila zájem také jedna zoologická zahrada z Belgie. Kontakt zprostředkovává zoo v Táboře, která oslovila asi 300 evropských zoo, zda by medvěda nechtěly. Ředitel táborské zoo Evžen Korec ČTK řekl, že zájem belgické zoo už je potvrzený na úrovni ředitelů zoo. Podle Korce o tom dále jednají zástupci ministerstva životního prostředí, odboru životního prostředí Zlínského kraje, hnutí Duha a Českého svazu ochránců přírody.


Podle ČTK, 23. a 26. 10. 2018, redakce

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Čtěte také Jedná se o krajní nouzi, klec lze použít

Poslední změna: 26.10.2018 17:07

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.