Přihlásit

Od pondělí bude možné opět nakupovat v prodejnách zbraní a střeliva

Od pondělí 23. listopadu smějí otevřít prodejny se zbraněmi a střelivem. Vláda je na svém pátečním zasedání zařadila mezi výjimky v rámci koronavirového krizového opatření, které jinak obecně zakazuje maloobchodní prodej. Ministr zdravotnictví Jan Blatný vysvětlil, že k výjimce kabinet ANO a ČSSD přistoupil kvůli nutnosti regulovat stavy černé zvěře.

Doporučeno Od pondělí bude možné opět nakupovat v prodejnách zbraní a střeliva Foto archiv redakce

Nové opatření o omezení maloobchodního prodeje začne účinkovat v pondělí, konec jeho platnosti je zatím spolu s nouzovým stavem nastaven na 12. prosince. „Byla udělena jedna zvláštní výjimka, kterou bych chtěl osvětlit. Z údajů Ministerstva zemědělství určitě víte, že České republice hrozí rozšíření afrického moru prasat a myslivci potřebují střelivo k regulaci černé zvěře, takže z tohoto důvodu a jenom něho byla udělena výjimka pro prodejny se střelivem,“ řekl Blatný.

Česko kvůli výskytu afrického moru prasat v Německu a Polsku nedaleko státní hranice zintenzivnilo na severu Čech lov černé zvěře. Myslivce z tzv. zóny s intenzivním lovem má motivovat k lovu nově zavedené zástřelné 2000 Kč za uloveného divočáka. K důslednějšímu vyhledávání uhynulé zvěře a jejímu včasnému odklízení má na severu Čech přispět zvýšení nálezného z 2000 na 3000 Kč za kus. Ve zbytku Česka činí nálezné zmíněných 2000 Kč za divočáka.

O výjimku požádal Ministerstvo zdravotnictví ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle www.ceskenoviny.cz, 21. 11. 2020, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.