Přihlásit

Ochránci plánují telemetrické sledování jednoho z beskydských medvědů

Ochránci přírody chtějí odchytit jednoho z medvědů, kteří žijí v Beskydech. Jde o jedince, který se vyskytuje v okolí Starých Hamer a Lysé hory. Měl by dostat telemetrický obojek, který umožní sledování pohybu šelmy. ČTK to sdělila Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„Právě v těchto dnech probíhá pokus o odchyt medvěda. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Beskydy a Mendelova univerzita v Brně chtějí totiž zjistit, jak se zvíře v krajině pohybuje a jaké má zvyky,“ řekla Šůlová. Právě proto byly ve spolupráci s kolegy z polského Tatranského národního parku, kteří mají s odchyty medvědů dlouholeté zkušenosti, připraveny dvě speciální klece. Pokud se zvíře podaří polapit, dostane telemetrický obojek. Odchyt umožní i odebrání vzorků pro genetickou analýzu, aby se zjistilo, zda nejde o medvěda, který na podzim působil škody ve Zlínském kraji na Vsetínsku.
„Medvěda, který se tu pohybuje už více než dva měsíce, mohou spatřit i místní obyvatelé. Chová se na jednu stranu tak, jak je u medvědů běžné – pokud to jde, vyloupí včelí úl, uloví jelena nebo prase divoké, ale k lidem se nechová agresivně. Na druhou stranu se nechová vždy plaše. Protože se stále množí jeho pozorování, chceme využít dlouholeté zkušenosti polských kolegů,“ řekl František Jaskula ze Správy CHKO Beskydy.
Pokud se medvěda podaří odchytit, dostane telemetrický obojek, takže pracovníci agentury a CHKO budou vědět, kde se zhruba zrovna pohybuje. „Víme také, že jsou na území CHKO Beskydy medvědi nejspíše dva, takže o jednom z nich budeme mít přehled. Zároveň se ukáže, zda jeden z nich není ten vsetínský,“ dodal Jaskula.
Podle ČTK, 22. 3. 2019, redakce

Poslední změna: 25.03.2019 10:10

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.