Přihlásit

O odstřel se mají postarat myslivci

Aktualizováno 23. 10. Zlínský kraj chce odstřelit medvěda, který se od září pohybuje v regionu a zabil již dvě desítky ovcí a další zvířata. Medvěd, na kterého byla minulý týden nastražena past, se chová nezvykle – není plachý a odvažuje se do blízkosti lidí. Kraj ani neví, kam by zvíře v případě odchytu umístil, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ochránci přírody považují odstřel za krajní řešení, preferovali by odchyt, proti rozhodnutí o odstřelu ale nepůjdou, řekl ČTK Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Medvěd zvířata zabíjí, ale nežere je. V jeho trusu se našly jen bukvice, žaludy, byliny. „Domácí zvířata jen zabije a rozsápe. Jsme přesvědčeni, že tento medvěd, ať už je to pro něj hra nebo cokoliv jiného, může dojít chvíle, kdy se splete a zabije člověka,“ uvedl Čunek, podle kterého medvěd řádil na místech v těsné blízkosti obydlí. „Naprosto chápu strach lidí, kteří posílají děti ráno do školy. Dnes byl v Rajnochovicích o půl šesté ráno uprostřed vesnice, kdy lidé chodí do práce, skutečně se něco může stát,“ řekl hejtman.
Kraj také neví, co v případě odchytu s medvědem dál. „Je evidentně nevhodný pro to, abychom ho kdekoliv vypustili v přírodě. Takového medvěda údajně nechce žádná zoologická zahrada a žádný stát v okolí na své území. Zdá se, že je to medvěd, který nedokáže ani na jiném působišti změnit své chování,“ uvedl Čunek.
Na odstřelu by chtěl hejtman spolupracovat s policií, která by mohla zvíře vyhledat pomocí termovize. Hledání by mohlo začít koncem týdne. Spolupráce se podle Čunka nedávno osvědčila u divočáků nakažených africkým morem prasat.
O odstřel samotný by se podle hejtmana měli postarat myslivci. Hejtman bude žádat o povolení k odstřelu na krajském odboru životního prostředí, vyřízeno by podle něj mohlo být za několik dní. Podle Čunka však není vyloučené, že některý myslivec zastřelí medvěda dřív, kdyby byl v ohrožení člověk. Kraj chce víc s myslivci spolupracovat na mapování pohybu medvěda.
Není však vyloučeno, že kraj zkombinuje obě varianty, odstřel i odchyt, v tom případě by rozmístil v terénu klece, které pořídil kvůli odchytu divočáků. „Pokud by to bylo tak, že budeme mít povolení k odstřelu a nebudeme moci vystopovat medvěda rychle, zřejmě bychom návnady v klecích rozmístili, abychom ho případně chytli a pak zastřelili. Jde o to, abychom postupovali rychle. Kdybychom ho chytli dnes, nemohli bychom ho odstřelit, museli bychom ho vykrmovat a hledat, kdo by ho vzal. Ale zatím se jeví, že se nenajde nikdo, kdo by ho chtěl,“ uvedl Čunek.

Ochránci přírody podle Bojdy s možností odstřelu počítali, považují ho však za krajní řešení. „Přece jen se jedná o kriticky ohrožený druh živočicha. Myslíme si, že nebyly vyčerpány všechny možnosti k odchytu,“ řekl ČTK Bojda, podle kterého se však ochránci přírody nebudou proti rozhodnutí o odstřelu odvolávat.


Podle ČTK, 22. a 23. 10. 2018

Poslední změna: 23.10.2018 8:24

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.