Přihlásit

Nová pravidla poplatkových lovů u Lesů ČR

V režijních honitbách Lesů České republiky, s. p., plní plán lovu zaměstnanci podniku, a pokud je třeba, pomáhají i myslivci s povolenkami lovu. Od dubna 2023 platí nová pravidla poplatkového lovu.

Doporučeno Nová pravidla poplatkových lovů u Lesů ČR Foto www.pixabay.com

Lesy ČR spravují 969 honiteb. Ke konci roku by měl mít podnik v režii 223 z nich a hospodařit tam nejen lesnicky, ale i myslivecky. „Řada honiteb přechází do režie během letošního roku. Až se tak stane, mohou se zájemci o povolenky obracet na myslivecké hospodáře na lesních správách a závodech. Ti rozhodnou o případné pomoci myslivců s plněním plánu lovu,“ vzkazuje Libor Strakoš, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR.

Seznam režijních honiteb s kontakty naleznete zde.

Režijní honitby podnik člení do dvou kategorií. V první z nich se loví jen srnčí a černá zvěř. Myslivec zaplatí za dlouhodobou, tedy až roční povolenku deset tisíc korun a zároveň se zaváže ulovit minimálně pět kusů spárkaté zvěře a černou zvěř bez omezení.

Ve druhé kategorii s možností lovu více druhů zvěře vyjde roční povolenka na patnáct tisíc korun a lovec se smluvně zaváže ulovit nejméně deset kusů spárkaté zvěře, černé opět neomezeně.

V obou kategoriích musí poplatkový lovec ulovenou zvěř odkoupit, pokud se na lesní správě či lesním závodě nedohodne jinak. „Poplatkové smlouvy platí do konce mysliveckého roku, tedy do 31. března a cena povolenky zůstane stejná, ať smlouvu uzavřeme hned od dubna, nebo kdykoli během roku, případně pokud jedna ze stran od smlouvy odstoupí,“ uvádí Strakoš. 

Podle zákona o myslivosti musejí zájemci o povolenku předložit platný zbrojní průkaz, lovecký lístek a pojištění odpovědnosti. Poté se obratem uzavře smlouva a vystaví povolenka. „Ve smlouvě uvádíme práva a povinnosti obou stran, podmínky lovu, vstupu do honitby, ale taky provozní řád honitby, ceník zvěřiny a povinné určení zákonem vyžadovaného loveckého doprovodu. Ten už zvlášť poplatkový lovec neplatí,“ doplňuje Ondřej Pecháček, vedoucí Odboru lesního hospodářství a ochrany lesa Lesů ČR.

Myslivci si mohou koupit také krátkodobé povolenky lovu trofejové zvěře. Ceníky lesních správ a závodů určuje v tomto případě atraktivita lokality i zvěře. 

Více zde: Poplatkové lovy a povolenky | Lesy České republiky, s. p. (lesycr.cz)

Tématu bude věnován článek ve Světě myslivosti č. 5/2023.

Podle tiskové zprávy Lesů ČR ze dne 21. 4. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.