Přihlásit

Norsko chce na hranicích se Švédskem postavit plot proti divočákům

Norsko zvažuje postavení plotu proti prasatům divokým na hranicích se Švédskem, uvedl server The Guardian. Zábrana má být součástí balíčku opatření ke snížení populace této zvěře poté, co ve Švédsku v září minulého roku vypukl africký mor prasat.

Doporučeno Norsko chce na hranicích se Švédskem postavit plot proti divočákům Foto Jaroslav Vogeltanz

Plot na hranici by měl zabránit přesunu prasat divokých ze Švédska, ve kterém jejich populace činí 300 000 jedinců. Podobnou situaci řešilo i Dánsko, které migraci divočáků snížilo díky postavení plotu podél Německa.

Orgány kromě monitorování populace doporučují také zlepšení účinnosti lovu, povolení prodeje masa ze zastřelených divokých prasat a zavedení povinnosti pro majitele venkovně chovaných domácích prasat postavit ploty.

Až dvěma tisícům divokých prasat hrozí podle plánu norského úřadu pro bezpečnost potravin a agentury pro životní prostředí vybití.

Norský ministr zemědělství a potravinářství Geir Pollestad již dříve prohlásil, že úřady pracují na nových a přísnějších opatřeních. „Pokud se prasečí mor v Norsku objeví, bude to mít velké dopady na ty, kteří se chovem prasat zabývají. Zároveň by to omezilo možnost lovu, lesních prací a venkovních aktivit v oblastech postižených nákazou,“ uvedl Pollestad.

Africký mor prasat je virové onemocnění, k nákaze z prasete na člověka dojít nemůže. Choroba se v Evropské unii vyskytuje od roku 2014.

Podle ČTK

Poslední změna: 21.02.2024 11:41

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.