Přihlásit

Německo: Vlk, který zaútočil na lovecké psy, byl zastřelen

Vlk zaútočil na skupinu loveckých psů v bezprostřední blízkosti lovce na vyvýšeném posedu při naháňce v Braniborsku. Nenechal se odehnat ani křikem a varovnými výstřely. Lovecký host proto vlka zastřelil. Byl to první incident v Německu, který skončil pro vlka smrtí. Německý myslivecký svaz (DJV) požaduje rychlé a důkladné prošetření případu a právní podporu zúčastněným myslivcům.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

„Požadujeme právní jistotu pro všechny lovce. Potřebují vědět, jak by se měli v tak mimořádné situaci chovat,“ uvedl předseda DJV Hartwig Fischer. Psi jsou nepostradatelnými loveckými pomocníky a rodinnými příslušníky, kteří by měli být chráněni. DJV apeluje na myslivce a všechny majitele psů, aby při útoku vlka okamžitě zavolali veterináře, který odebere vzorek DNA. Detekce vlčí DNA je totiž možná jen několik hodin a většina dezinfekčních prostředků na rány činí vzorky nepoužitelnými.
DJV zdůrazňuje, že využívání loveckých psů je při lovu zvěře nepostradatelné– a to i v oblasti výskytu vlků: Bez použití psů nelze například efektivně lovit divočáky, jejichž stavy je třeba snížit, aby se minimalizovalo riziko možného šíření afrického moru prasat. Spárkatá zvěř, jelen a srnec, zase působí škody okusem mladých stromků a loupáním kůry. K tomu, aby se les mohl vrátit do rovnovážného stavu, musí být jejich stavy regulovány – s k tomu jsou dobře vycvičení psi nezbytní.
Počet vlčích útoků na psy v Německu vzrůstá. Ve Skandinávii, kde se vlk vyskytuje delší dobu, bylo od roku 1995 do května 2018 zaznamenáno přesně 617 napadení psů. 400 z nich bylo pro psa smrtelných, jak uvedl Norský institut pro výzkum přírody v nedávné tiskové zprávě. Podle informací Švédské lovecké asociace se v současné době odehraje ve Švédsku a Norsku dohromady přibližně 25 napadení loveckých psů za rok. Po změně zákona před několika lety mohou švédští myslivci vlka zastřelit, když se chystá napadnout psy nebo hospodářská zvířata. Nejprve se musí pokusit zahnat vlka křikem a výstražnými výstřely do země. Většina útoků vlků se odehrává ve Skandinávii od října do prosince.
Podle jagdverband.de, 21. 1. 2019, redakce

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.