Přihlásit

Německo hlásí první případ afrického moru prasat (aktualizováno)

Africký mor prasat pronikl do Německa. Institut Friedricha Loefflera potvrdil pozitivní nález u kadáveru divočáka v okresu Spree-Neiße v Braniborsku.

Doporučeno Německo hlásí první případ afrického moru prasat (aktualizováno)

Spolková ministryně zemědělství Julia Klöcknerová potvrdila na zvláštní tiskové konferenci uspořádané 10. září, že kadaver divočáka nalezený u obce Schenkendöbern asi sedm kilometrů od německo-polské hranice byl pozitivně testován na AMP.

Podle ministryně Klöcknerové byla v okresech Spree-Neiße a Oder-Spree okamžitě přijata potřebná krizová opatření, mezi jiným např.:

  • omezení pohybu osob a vozidel ve vybraných oblastech,
  • přísný zákaz lovu, aby nedošlo k „rozhánění“ divočáků,
  • omezení či zákaz využívání zemědělské půdy (např. při sklizni kukuřice),
  • důsledné intenzivní vyhledávání kadaverů černé zvěře.

Další opatření budou následovat. Počítá se s tím, že „jádrová zóna s nálezem“ bude oplocena a bude do ní zakázán vstup.

Od místa nálezu kadaveru divočáka je to přibližně sedm kilometrů k větší farmě s chovem domácích prasat. Chovatelé v regionu již byli informováni o přísných hygienických opatřeních.

Místo nálezu je vzdáleno přibližně 105 km vzdušnou čarou od hranic České republiky (Šlukovský výběžek, Frýdlantský výběžek).

Podle www.jagderleben.de, 9. a 10. 9. 2020, red.

Poslední změna: 10.09.2020 16:54

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.