Přihlásit

Národní výstava myslivosti žije

Novinka brněnského veletržního kalendáře již od prvních hodin přitahuje velkou pozornost návštěvníků. Slavnostního zahájení na pódiu v pavilonu G1 brněnského výstaviště se zúčastnili ministr zemědělství Marian Jurečka, ředitel sdružení Silvajagd a odborný garant výstavy Jaroslav Pospíšil, rektor Mendelovy univerzity v Brně Ladislav Havel a další osobnosti.

Národní výstava myslivosti oslovuje nejen širokou mysliveckou obec, ale také milovníky přírody a nejmladší generaci. „Přeji této výstavě spoustu úspěšných vystavovatelů, kteří budou odjíždět spokojeni s účastí, a také spoustu návštěvníků, jak odborníky, tak širokou veřejnost, která ocení možnost proniknout do některých tajů myslivosti a lesnictví," konstatoval ve svém zahajovacím projevu ministr Marian Jurečka. Součástí slavnostního zahájení bylo také ocenění, které generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš předal panu Miloslavu Vachovi za osobní přínos při přípravě mysliveckých výstav v Brně.

Myslivost není na brněnském výstavišti zcela novým tématem, ale na tradičním bienálním veletrhu Silva Regina pouze doplňuje primární nabídku lesnické techniky. Jak zdůraznil Jaroslav Pospíšil, do pavilonu G1 se letos podařilo shromáždit mimořádnou přehlídku zajímavostí, kterou ocení nejen myslivecká veřejnost. Účastní se 80 vystavovatelů mysliveckých potřeb z pěti zemí a součástí doprovodného programu jsou mj. výstavy věnované památce profesora Josefa Hromase, africkým cestám Josefa Vágnera, jihomoravské oboře Obelisk a také unikátním českým i exotickým trofejím. Nechybí ani gastronomické speciality nebo promítání mysliveckých a loveckých filmů.

Publikace „Křivoklátský lesník vzpomíná" na Národní výstavě myslivosti v Brně

Nakladatelství Lesnická práce, s. r. o., vydalo v měsíci květnu autobiografickou knihu lesníka a spisovatele Miroslava Pecha z Velké Bukové „Křivoklátský lesník vzpomíná". Její slavnostní křest s autogramiádou autora proběhl na výstavě Natura Viva 2015 v Lysé nad Labem.

Čtenáři, kteří o knihu mají zájem, si ji mohou zakoupit na Národní výstavě myslivosti, která právě probíhá na brněnské výstavišti a potrvá do neděle 28. 6. Kniha je k dispozici u společnosti ARMS-CZ, a.s. v pavilonu G1, která vystavuje na stánku - Dr. Ing. Jaroslav Pospíšil - Sdružení podnikatelů SILVAJAGD.

Více informací k publikaci (rozhovor s autorem z Rakovnického deníku) naleznete zde nebo v tomto článku o křtu knihy.

Knihu lze zakoupit v našem e-shopu.

 

Pasování na rytíře přímo v pavilonu

Premiérová Národní výstava myslivosti se stala dějištěm výjimečné podívané: na pódiu v pavilonu G1 se odehrál tradiční ceremoniál pasování na rytíře. Čestným rytířem Královského řádu moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana se stal osmdesátiletý nestor moravské myslivosti Ivan Višňák.

Průvod rytířů v řádových pláštích, vlastní rituál pasování, tóny skotských dud a především přítomnost Velmistra Královského řádu Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana Jeho královské výsosti Alexandera IV. Skotského – to vše dodalo ceremoniálu punc mimořádné události, kterou si málokterý účastník výstavy nechal ujít. Okolí pódia včetně galerie v okamžiku pasování doslova praskalo ve švech. Jeho královská Výsost, Michael Jakub Alexander Stewart, který je mj. hlavou dynastie Stewartů, titulárním princem Francie a Skotska a předsedou Evropské rady princů, potěšil publikum několika českými slovy. Pasovaný Ivan Višňák poté přímo na pódiu složil slavnostní slib, ve kterém se zavázal k životu v duchu tradičních rytířských ctností.

Královský řád Moravských rytířů svatého Rostislava a Kolumbana byl založen v roce 1995 jako nejmladší rytířský řád v zemi. Jde o společenství mužů a žen vyznávajících zásady křesťanské morálky, kteří svým dosavadním životem, činností a postoji přesvědčili a slibem potvrdili, že budou upevňovat, rozvíjet a chránit tradice moravského národa. Ivan Višňák je uznávaným myslivcem a držitelem několika prestižních mezinárodních cen, proslavil se zejména chovem muflonů v židlochovické oboře. Čestným rytířem byl pasován za celoživotní záslužnou práci pro rozvoj moravské myslivosti.

Další informace a fotografie z výstavy najdete zde.

Podle TZ BVV, red.

 

 

 

 

 

 

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.