Přihlásit

Národní myslivecké slavnosti se budou konat na Ohradě 24. 6.

V sobotu 24. června se v areálu loveckého zámku Ohrada koná již 16. ročník Národních mysliveckých slavností. Program, jenž tradičně vyvrcholí Mistrovstvím České republiky ve vábení jelenů, nabídne ukázky práce chladnokrevných koní, soutěž o nejlepší guláš či přehlídku výcviku dravců i loveckých psů. Vyzkoušet na vlastní kůži si návštěvníci mohou také řadu loveckých a lesnických dovedností nebo jízdu v koňském zápřahu.

Národní myslivecké slavnosti se těší velkému zájmu milovníků myslivosti, lesa a přírody vůbec. Po celý den jsou pro návštěvníky akce připraveny přehlídky sokolnictví, myslivecké kynologie, loveckého troubení, imitace hlasů zvěře či ukázky mysliveckých zvyků a tradic. V bohatém programu, který bude probíhat jak v zámeckých interiérech, tak na nádvoří i před zámkem, si můžete také zasoutěžit, třeba ve vaření pravého mysliveckého guláše, v řezání pilou či v hodnocení jeleních trofejí.

„Lovecko lesnické muzeum bylo na zámku Ohrada založeno již v roce 1842 a patří tak k nejstarším muzeím tohoto typu v Evropě. Jsme rádi, že význam a jedinečnou atmosféru místa pro pořádání této akce oceňuje každý rok několik tisíc návštěvníků, myslivců, lesníků i milovníků lesa, kteří se sjíždějí z celé republiky," říká ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Vyvrcholením slavností je již tradičně Mistrovství České republiky ve vábení jelenů. Klasická lovecká metoda spočívá v co nejvěrnějším napodobení hlasů jelenů různého věku – výzvy k boji, vítězného ryku, vábení laní či mrmlání. Česká republika má v tomto ohledu unikátní postavení – Čech Jan Brtník je v této disciplíně pětinásobným vítězem Evropy a tým našich vábníků se pravidelně umisťuje na nejvyšších stupních mezinárodních soutěží. I letos se očekává velká účast.

Po několika letech se na zámek Ohrada vrací také přehlídka práce chladnokrevných koní. Závody ve slalomu, těžkém tahu, ovladatelnosti s kládou nebo formanské jízdě jsou nejen přiblížením reálné práce koní v lese, ale i nevšední diváckou podívanou. „Kromě oblíbené soutěže chladnokrevníků jsme letos opět obnovili společnou vstupenku se sousední ZOO, takže při jejím zakoupení můžete vstoupit nejen do zámku, ale podívat se i na živá zvířata," komentuje letošní novinky Martin Slaba, ředitel pobočky Národního zemědělského muzea na Ohradě. Vyzkoušet lze loveckou lukostřelbu a laserovou střelnici, k vidění bude dřevosochání i ukázky práce s pilou. Při prohlídce zámeckých expozic si nenechte ujít novou interaktivní zážitkovou výstavu spolku mamapapa Les pramenů – příběhy lesů, která nevšedním způsobem vypráví o významu lesnictví a lesníků či vorařské historii kraje. Pro nejmenší návštěvníky je připraven lektorský program zaměřený na lesnictví, myslivost a ochranu přírody. Pro zájemce bude v 10.00, 11.30, 13.00 a 14.30 hodin přistaven autobus do nedaleké Staré obory, kde jsou k vidění mufloni, daňci i divoká prasata.

Národní zemědělské muzeum pořádá Národní myslivecké slavnosti ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou, generálním partnerem jsou Lesy České republiky. Národní myslivecké slavnosti se konají pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Akce začíná v 9 hodin, předpokládaný konec bude v 17 hodin. Při zakoupení vstupenky mají návštěvníci vstup zdarma také do ZOO Ohrada.

Podle TZ NZM, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.