Přihlásit

Náhrady škod způsobených vlky se ode dneška rozšířily (ČTK)

Praha 1. dubna (ČTK) - Náhrady škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, například vlky, se ode dneška rozšíří. Začala platit nová vyhláška, která upřesňuje výpočet výše škody a pamatuje například na léčbu hospodářských zvířat či pasteveckého psa. Majitelé hospodářských zvířat mají nově možnost dostat vyplacenou náhradu i za kafilerii. ČTK to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Doporučeno Náhrady škod způsobených vlky se ode dneška rozšířily (ČTK)

"Vyhláška je výsledkem dohody s chovateli při přípravě programu péče o vlka obecného. Náhrady chovatelů se rozšiřují o další položky nezbytných výdajů, které chovatelé po útocích vlků mají," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). K tomu, aby se rozšířil i výčet domestikovaných zvířat, za které je vyplácena náhrada, je ale potřeba novela zákona. Podle Brabce na ní resort již pracuje, zapojit by se mělo i ministerstvo zemědělství.

Mezi velké šelmy se vedle vlka obecného počítá také třeba medvěd hnědý a rys ostrovid. Do výpočtu škod způsobených těmito zvířaty je nově zahrnuta cena za likvidaci uhynulých kusů, specifikuje se výpočet nákladů na léčbu zraněných zvířat a zohledňuje užitkovost domestikovaných zvířat, a také cena za usmrceného pasteveckého psa či náklady na jeho léčbu. Pro výpočet se bude využívat i ceník, který byl dojednán se svazy chovatelů v roce 2017. Zveřejněn je na webu a bude aktualizován.

Myslivci a chovatelské organizace před rokem odmítli ministerský program péče o vlka. Podle Českomoravské myslivecké jednoty mají být tato zvířata chráněna neomezeně, v neomezeném počtu a na celém území republiky. V Česku žije 60 až 80 vlků.

Ministerstvo ode dneška zpřesnilo také výpočet škod, které způsobí rybám vydry. "Dojde tak k usnadnění a současně sjednocení postupu při zpracování odborných či znaleckých posudků, které slouží ke stanovení výše škod," uvedlo ministerstvo. Také pro tyto účely bude využíván ceník doplněný o průměrnou cenu rybí obsádky nebo cenu takzvané bílé ryby, která se využívá jako zdroj potravy při chovu dravých druhů ryb.

Odkaz na nový ceník zde.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.