Přihlásit

Na Slovensku chtějí střílet medvědy

Deník MF Dnes ve svém sobotním vydání uvádí, že slovenská vláda je připravena povolit odstřel medvědů. Ochranáři s ní však nesouhlasí, jde prý jen o byznys.

Útok na lesního dělníka v Tatrách nebo vybírání popelnic na sídlišti v Liptovském Mikuláši – takové byly skutky, kvůli kterým letos slovenští lovci dostali jednorázové povolení k odstřelu největší na Slovensku žijící šelmy. Jak uvádí deník MF Dnes, lidé z horských oblastí i měst v podhůří však chtějí více. A včerejší událost jim dodá další argumenty.

"Každý den dostáváme informace, že městská policie eviduje výskyt medvěda v jedné městské části. Není normální, aby medvědi chodili po sídlištích okresního města, kde se pohybují lidé," řekl slovenskému deníku SME primátor Liptovského Mikuláše Ján Blcháč.

Jak dále napsala MF Dnes, sdružení obcí obávajících se útoků všežravé šelmy proto tlačí na vládu. A zdá se, že nachází oporu. Ministr zemědělství Zsolt Simon chce velký odstřel medvědů povolit. Celá věc má jedinou klíčovou podmínku: do lesů musí nejprve vyrazit sčítači a přinést do Bratislavy informaci, na kterou je zvědavé celé Slovensko - kolik medvědů vlastně v zemi žije.
Přestože diskuse o tom, zda a proč střílet na šelmy, se pod Tatrami vede už několik let, jejich přesný počet zatím nikdo nezná. Ochránci přírody udávají počty kolem osmi set jedinců, myslivci tvrdí, že medvědů je téměř dvojnásobek. Pokud by k takovému výsledku dospělo i současné sčítání, vláda by odstřel zřejmě posvětila. Ministr Simon řekl SME, že v oblastech s přemnoženými medvědy je vláda připravena povolit jejich odstřel nebo odchyt. "Je pro mě nepřijatelné, abychom vysídlili město Vysoké Tatry, protože potřebujeme místo pro medvědy," uvedl pro deníku krajní příklad.

Trofej za velké peníze

V tažení proti medvědům však hrají roli ještě další počty. A tady jde o daleko vyšší čísla. Jejich odstřel totiž může být pro myslivce dobrým byznysem. Obávaná šelma je lákavou trofejí pro movité lovce a její skolení může vyjít i na 150 tisíc slovenských korun. Vminulosti to kritizovali ochránci přírody ze sdružení VLK, kteří před dvěma lety vyhráli řadu soudních sporů s myslivci a zamezili většině odstřelů. Soud tehdy prohlásil, že pro odstřel medvěda je potřeba pádný důvod, kterým může být kontakt s lidmi, a nikoliv například ohrožení jiných zvířat.

Na Slovensku tak padne rukou lovce ročně kolem dvou desítek medvědů, ačkoliv žádostí je mnohem více.
Pokud se vláda po sčítání šelem na jejich odstřelu shodne, budou proti němu ochranáři znovu bojovat. "Konflikty se prakticky nikdy nedají řešit snižováním počtu medvědů," řekl SME Erik Baláž ze sdružení VLK. Podle něj může být recept daleko jednodušší: stačí prý ukládat odpadky, kvůli kterým medvědi do měst chodí, do speciálních kontejnerů.

Zdroj: MF Dnes, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.