Přihlásit

Na Karvinsku využívá biokoridor i medvěď

V Mostech u Jablunkova prošel medvěd nově vybudovaným biokoridorem. Ekologové jsou nadšeni. „Most vznikl na místě někdejšího propustku pro vodu teprve nedávno. Stopa, kterou jsme našli, je důkazem, že se je mohou velké šelmy naučit rychle používat,” uvedl pro Lidové noviny Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Medvěd měl podle odhadů zhruba osmdesát kilogramů. Podobně velké zvíře bylo před čtrnácti lety v nedalekých Mostech usmrceno kamiónem, když se snažilo překonat silnici. „Takových případů může být více, jen se o každém nedozvíme. Proto jsou trasy pro překonání silnic a železnic důležité,” dodal Kutal.

Výstavbou nového podchodu pro divoká zvířata podmínila Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy svůj souhlas s modernizací železniční trati na vyšší rychlosti. „V nově zbudovaném podchodu pro zvěř jsem našel stopy medvěda pouhých pár měsíců poté, co byl most dokončen,” potvrdil jeden z terénních pozorovatelů Tomáš Krajča z Petrovic u Karviné.

Obyvatelé nemusejí mít obavy, jelikož medvědi se pohybují na obou stranách trati. Díky průchodu se usnadnilo její zdolávání a zvýšila se i bezpečnost. Oblast kolem Jablunkova je důležitá i tím, že tam mají možnost se rozmnožovat, nacházejí partnery k páření i v sousedním Slovensku a v Polsku. Současně však často lákají také pytláky.

Ekologové žádají vybudování podobných koridorů také u dalších dopravních staveb Čerstvé zjištění proto využili ke kritice ministerstva dopravy a jeho úspor při stavbě silnic.

„Pokud by stejně zodpovědný přístup, jaký zastávala státní organizace Správa železniční dopravní cesty, uplatňovalo i Ředitelství silnic a dálnic v případě plánovaného nadchodu nad silnicí u státní hranice, mohla by zvířata bezpečně přecházet i přes tuto frekventovanou silnici,” tvrdí Kutal. Podobný podchod pod tratí totiž vzniká i v další části, tam se jím ale zatím zvířata dostanou na násep silnice. Nadchod měl vzniknout podle dohody státu, kraje a společnosti Hyundai s ekology do konce roku 2008, protože právě zásobování automobilky zvyšuje zátěž na silnici.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.