Přihlásit

Na Českolipsku byl nalezen uhynulý vlk, patrně ho srazilo auto (aktualizace 10. 11. 2020)

Dne 8. listopadu mezi Dubou a Ždírcem v jižní části okresu Česká Lípa našli houbaři uhynulou psovitou šelmu podobnou vlkovi. K nálezu přivolali myslivce, kteří následně kontaktovali Správu chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj, jejíž pracovníci nález převzali. 

Doporučeno Na Českolipsku byl nalezen uhynulý vlk, patrně ho srazilo auto (aktualizace 10. 11. 2020) Foto archiv Jaroslava Křupaly

Jaroslav Křupala z Vrchovan, jenž byl jedním z přivolaných myslivců, uvedl, že nalezeným zvířetem je vlčice, která uhynula patrně po srážce s dopravním prostředkem. V oblasti, kde bylo tělo nalezeno, se podle něho již nějaký čas pohybuje vlčí smečka. 

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) převezou uhynulou vlčici k podrobnému zkoumání expertům, kteří se podílejí na výzkumu velkých šelem. Nedaleko místa nálezu se vlci prokazatelně vyskytují, letos na podzim tu usmrtili několik ovcí při opakovaných útocích a na fotopastech byla zachycena právě usmrcená vlčice. Chybělo jí totiž jedno slecho, identifikace je tedy poměrně jednoduchá.

„Pitva by měla potvrdit přesnou příčinu smrti, kterou je pravděpodobně srážka s vozidlem, a také, jak byla vlčice stará a zda už měla vlčata. Odebrané vzorky necháme podrobit genetické analýze, aby se zjistilo, z jaké populace zvíře pochází. Mohlo být místní, ale mohlo také krajinou jen procházet při hledání nového teritoria,“ vysvětluje Jindřiška Jelínková z AOPK ČR.

„V chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj a širším okolí se vlci trvale vyskytují už od roku 2014. Odhadujeme, že tu žije stále jedna smečka a možná další samostatní jedinci. Jsme v kontaktu s chovateli hospodářských zvířat, klíčové je, aby svá stáda dostatečně zabezpečili. Několika hospodářům jsme zapůjčili elektrické sítě a zdroje na vylepšení ochrany chovaných zvířat. Nedostatečně zabezpečená stáda jsou totiž pro vlky lákadlem. Může se pak stát, že se na ovce tzv. naučí a budou je opakovaně napadat i na jednom místě, u jednoho chovatele,“ vysvětluje Ladislav Pořízek z AOPK ČR.

Redakce

(aktualizace 10. 11. 2020 podle tiskové zprávy na www.nature.cz)

Poslední změna: 10.11.2020 15:36

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.