Přihlásit

Na Broumovsku byla nalezena uhynulá plná vlčice

V katastru obce Šonov na Broumovsku byl na začátku letošního května nalezen kadáver vlčice, která zahynula obzvláště trýznivým způsobem. Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levým během do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se ocitlo na místě nálezu, není zřejmé. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Doporučeno Na Broumovsku byla nalezena uhynulá plná vlčice Foto archiv AOPK ČR

„Čtení takového pitevního protokolu není nic pěkného. Dokládá, že vlčice musela několik týdnů trpět, zhubla téměř o čtvrtinu původní váhy, v žaludku měla kus své vlastní tlapy a jehličí, v děloze šest vlčat. Používání pytláckého oka, smyčky nebo podobně zkonstruovaného zařízení je zakázaným způsobem lovu či odchytu zvířete podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jejich použití nedovoluje ani zákon o myslivosti. Tyto mimořádně neetické pasti zvířeti působí dlouhou a trýznivou smrt žízní a hladem. Je jedno, zda někdo líčil konkrétně na vlka, nebo na jiné zvíře. Podáváme proto trestní oznámení na neznámého pachatele. Fakt, že se vzácné šelmy a dravci stávají i ve 21. století obětí pytláků, je opravdu ostudný,“ konstatoval František Pelc, ředitel AOPK ČR.   

Dne 2. května byla AOPK ČR informována o nálezu uhynulé psovité šelmy v katastru obce Šonov. Zvíře, které leželo v lese 10 metrů od málo používané lesní cesty, nalezli motorkáři a podali o něm zprávu uživateli honitby. Proběhlo ohledání na místě za přítomnosti kriminální policie, které potvrdilo, že jde o samici vlka obecného.

„Vlčice pravděpodobně patřila k místní smečce, která se pohybuje na území Javořích hor. Vlci se zde trvale vyskytují od roku 2018 a od roku 2019 pravidelně vyvádějí mláďata. Přibližně 200 metrů od kadáveru byl nalezen starší vlčí trus, který potvrdil, že vlk místem pravidelně procházel. Výsledky genetické analýzy, které s jistotou potvrdí příslušnost ke smečce, zatím nejsou k dispozici,“ říká Petr Kafka z AOPK ČR.

„Cítím velkou lítost, protože vlky ve své honitbě pozoruji dlouhodobě a tvrdím, že vlk jako zvíře do přírody patří. Spolupracuji s Mendelovou univerzitou v Brně na monitoringu vlků, a proto jsem i případ hned nahlásil. Z polohy zvířete bylo zjevné, že vlčice neuhynula na místě, kde byla nalezena a byla na toto místo dopravena. Zároveň vylučuji možnost, že by se členové naší honitby na tomto otřesném činu podíleli,“ konstatuje František Holman, myslivecký hospodář z honitby, kde byla vlčice nalezena.

​​​​​​​Následující den byl kadáver převezen na Fakultu veterinárního lékařství do Brna, kde byl podroben pitvě. Ta potvrdila, že se jde o samici vlka, v době smrti přibližně měsíc plnou, v její děloze bylo šest plodů. Zvíře bylo závažně podvyživené a dehydratované, s oddělenou částí levé přední končetiny. Pitevní zpráva konstatuje, že nejpravděpodobnější příčinou úmrtí bylo celkové vyčerpání organismu zvířete, k němuž došlo zřejmě mechanickým zachycením jeho levého zápěstí na jedno místo – znemožnění pohybu zvířete pak vedlo k dehydrataci a hladovění a následné smrti. Pitva neprokázala přítomnost žádného viru ani kovových částic. Vše ukazuje na to, že vlčice byla chycena například do silonového či drátěného lanka nebo provazu v úrovni zápěstí.

„Vlčí teritoria mají stovky kilometrů čtverečních a teritorium smečky v Javořích horách se rozkládá na území mnoha honiteb na česko-polském pomezí. Během posledních let monitoringu jsme zaznamenali minimálně tři různé vlky, kteří se pohybovali v oblasti Javořích hor bez části jedné končetiny. Toto je čtvrté zvíře, zranění pro ně bylo bohužel fatální. Jiná plná vlčice, pravděpodobně ze sousední smečky, byla letos v březnu chycená do pytláckého oka u Wałbrzychu, asi sedm kilometrů od hranic s Českem. Pro úspěšné odhalení ilegálních aktivit v regionu je nezbytná mezinárodní spolupráce jak při monitoringu, tak při vyšetřování,“ doplňuje Miroslav Kutal, akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně.

Nejde o první případ nelegálního usmrcení tohoto chráněného živočicha. V březnu roku 2022 byl v katastru obce Heřmánkovice – tedy jen nedaleko od místa nalezení utýrané vlčice – nalezen kadáver vlka se zbytky kovových částic, které ukazovaly na nelegální odstřel. Ten byl zdokumentován rovněž v roce 2020 v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj a v roce 2019 na Mělnicku. Je pravděpodobné, že to nejsou jediné případy nelegálního usmrcení vlka.

Podle www.nature.cz, 16. 6. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.