Přihlásit

MZe má předložit novelu zákona o myslivosti poslancům do konce září

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v usnesení ze dne 11. dubna požádal Ministerstvo zemědělství (MZe), aby plánovanou novelu zákona o myslivosti předložilo poslancům nejpozději do konce září. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) členům výboru řekl, že například o stanovení minimálních výměr honiteb nebo zajištění povolenek pro vlastníky pozemků se musí rozhodnout na politické úrovni.

Doporučeno MZe má předložit novelu zákona o myslivosti poslancům do konce září Foto www.pixabay.com

Podle Nekuly je důležitou součástí novely zákona zvýšení kompetencí státu. „Současné znění zákona vliv státu na myslivecké hospodaření snížilo na naprosté minimum,“ řekl ministr. Stát podle něj mimo jiné nemůže kontrolovat, co myslivci skutečně ulovili nebo ukládat sankce.

Novela obsahuje mimo jiné digitalizaci kontroly lovu a stanovení plánu lovu na základě poškození lesa. Jeden z hlavních důvodů pro novelizaci zákona je podle ministerstva právě míra poškození lesů spárkatou zvěří.

Nekula řekl, že kontrola bude fungovat v případě, že orgány státní správy myslivosti budou mít na úřadech odborně zdatné úředníky. Podle představ ministerstva by se správě myslivosti na nejnižší úrovni obcí s rozšířenou působností měl věnoval minimálně jeden úředník na plný úvazek.

Ředitel sekce lesního hospodářství MZe Patrik Mlynář uvedl, že ministerstvo se při přípravě novely schází s nevládními organizacemi, které zastupují jak vlastníky lesů, tak například i s akademickou obcí. Resort chce podle něj vnější připomínkové řízení vypořádat do začátku letních prázdnin a po schválení vládou novelu předložit na podzim poslancům.

Místopředseda výboru Petr Bendl (ODS) na jednání zemědělského výboru sdělil, že je příznivcem snižování minimálních výměr honiteb. Nevládní organizace jako Hnutí Duha, Asociace soukromého zemědělství nebo Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů chtějí minimální výměru snížit na zhruba polovinu současné, která činí 500 ha. Podle Bendla by to vedlo k většímu zapojení vlastníků do myslivecké činnosti a mohlo by to také zvednout zájem o mysliveckou činnost mezi veřejností.

Bendl uvedl, že v ČR je přibližně 88 000 lidí, kteří mají oprávnění věnovat se myslivosti, z toho asi 52 000 jsou členové Českomoravské myslivecké jednoty. Současná konstrukce honiteb podle něj zvýhodňuje většinové vlastníky a drobní vlastníci v honebním společenstvu mají velmi malou možnost ovlivňovat, jak se bude hospodařit. Zmínil, že například v honitbě o rozloze 1000 hektarů téměř o všem rozhoduje ten, „kdo ovládá 501 hektarů“. Poznamenal, že novela zákona je potřeba kvůli poškození lesů a že je nutné se zaměřit na efektivitu státní správy, která je nyní nízká.

Podle ČTK, 11. 4. 2023, red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.