Přihlásit

Mladou vlčici na Českolipsku zabila jiná šelma

Mladá vlčice nalezená před měsícem na Českolipsku zahynula podle pitvy po střetu s jinou šelmou, pravděpodobně vlkem. Mohlo jít o konflikt s jinou vlčí smečkou. Nepotvrdil se tak původní předpoklad ochránců přírody, že ani ne roční vlčici zabilo prase divoké. Testy zároveň prokázaly, že mrtvé zvíře nemělo vzteklinu a že skutečně jde o vlka. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informovala mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Zdroj fotografie ČMMJ Zdroj fotografie ČMMJ

Mrtvá vlčice byla nalezena u Hradčan nad Ploučnicí. Už stopy nalezené v okolí nasvědčovaly tomu, že zahynula po zápasu s jiným zvířetem. „Jsme především rádi, že vlčice nezemřela zásahem člověka. Vlk sice nemá v naší přírodě přirozeného nepřítele, může ale docházet ke konfliktům mezi jednotlivými zvířaty a smečkami, a tím i k přirozenému omezování jejich počtu,“ uvedl ředitel Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj Ladislav Pořízek. Podrobná genetická zkoumání by v budoucnu měla podle něj ukázat, jak jsou mezi sebou zdejší vlci příbuzní a zda se na Kokořínsku pohybují jedna či dvě smečky. „Je toho stále hodně, co o místních vlcích nevíme,“ dodal.
Podle testů je mrtvá vlčice geneticky spřízněná se smečkou, která se na Kokořínsku vyskytuje dlouhodobě a až dosud byla izolována od vlků pohybujících se v pohraničních pohořích. „Plánovaná analýza nových vzorků, které budou získány v letošní zimě, umožní zjistit, zda se v oblasti usadila nová smečka a zda mohlo dojít k teritoriálnímu konfliktu. Mortalita při takových setkáních je u vlků běžná, což je jeden z faktorů přispívající k velmi nízké populační hustotě vrcholových predátorů,“ uvedl Pavel Hulva z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde se dělaly genetické testy.
Podle monitoringu Hnutí Duha a dalších organizací byl v ČR v sezoně 2017/18 prokázán výskyt šesti vlčích smeček a pěti párů. Výskyt vlků v CHKO Kokořínsko – Máchův kraj potvrdily fotopasti už v roce 2014. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují, letošních mláďat bylo minimálně pět.
Podle ČTK, 26.11.2018

Zdroj fotografie Českomoravská myslivecká jednota

Poslední změna: 26.11.2018 10:50

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.