Přihlásit

Za každý kus vyšetřený na Aujeszkyho chorobu dostanou lovci tisíc korun

Státní veterinární správa (SVS) zahajuje monitoring Aujeszkyho choroby prasat u ulovených divočáků na území České republiky. Poslední dlouhodobý monitoring výskytu této nákazy v populaci prasete divokého byl ukončen v roce 2013. Pravidelný monitoring je jedním z důležitých nástrojů pro udržení příznivé nákazové situace v zemi.

Doporučeno Za každý kus vyšetřený na Aujeszkyho chorobu dostanou lovci tisíc korun

Ilustrační foto: Jaroslav Vogeltanz

„Za ulovený kus, ze kterého bude odeslán vzorek na vyšetření na Aujeszkyho chorobu, bude lovci náležet takzvané vzorkovné/zástřelné ve výši 1000 Kč. Vzorkovné nebudou moci nárokovat lovci za kusy ulovené v oblastech, ve kterých se ulovení divočáci vyšetřují na africký mor prasat," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vyplácení této částky má také motivovat lovce v celé České republice ke zvýšenému lovu přemnožené černé zvěře, který je ve veřejném zájmu.
Z výsledků monitoringu uskutečněného v letech 2011 až 2013 vyplynulo, že pozitivní je napříč regiony v průměru přibližně třetina divočáků. To znamená, že v průměru každý třetí divočák přišel do styku s virem a má proti viru protilátky.

V letošním roce nebyl dosud potvrzen případ výskytu Aujeszkyho choroby u psů. Loni byl zaznamenán jeden případ této nákazy u loveckého psa.

Česká republika má status země prosté Aujeszkyho choroby týkající se chovů domácích prasat. Poslední případ této nákazy u hospodářských zvířat se vyskytl v malochovu v Nové Vsi v okrese Benešov v březnu 2004. Prasata se tehdy nakazila z uloveného divočáka.

Objednávka vyšetření a žádost o zástřelné, které budou v souvislosti s monitoringem Aujeszkyho choroby používány, jsou dostupné na webu SVS pod nadpisem „Monitoring Aujeszkyho choroby u divokých prasat v ČR" nebo v odkazech níže: 

Objednávka laboratorního vyšetření divokých prasat na Aujeszkyho chorobu ke stažení zde.

Žádost o proplacení ulovených divokých prasat 2017-10-06 ke stažení zde.

 

Podle tiskové zprávy MZe ze dne 10. 10. 2017, red.

{module Svět myslivosti - říjen 2017}

 

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.