Přihlásit

Ministerstvo zemědělství plánuje dotovat noktovizory

Ministerstvo zemědělství plánuje dotovat nákup přístrojů na noční lov, především pak prasete divokého, a to až 20 miliony korun ročně. Návrh příslušného vládního nařízení je nyní v takzvaném vnějším připomínkovém řízení, v němž se k němu mohou vyjádřit další resorty nebo krajské úřady, které by peníze měly rozdělovat.

Doporučeno Ministerstvo zemědělství plánuje dotovat noktovizory

"Jsme si vědomi, že nákupy těchto zařízení samy o sobě nevyřeší problematiku škod způsobených prasetem divokým, ale umožní uživatelům honiteb, kteří prokáží jistou intenzitu lovu, usnadnit nákup těchto zařízení," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Dodal, že ministerstvo má v popisu práce maximálně a všestranně podporovat zemědělskou prvovýrobu. 

Ministerstvo počítá s tím, že se dotace nebude rozdělovat plošně. Nárok na ní budou mít jen lovci s honiteb, kde se ulovil určitý počet divočáků. Při výpočtu příspěvku vycházel úřad ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) z počtu více než 50 ulovených prasat. Jak vysoká bude částka na nákup jednoho noktovizoru, ministerstvo zatím nesdělilo.

"Konečná částka bude předmětem dalších diskusí. Rozhodně půjde pouze o příspěvek, nikoli o plnou částku na pořízení tohoto doplňku zbraně," uvádí na TÝDEN.CZ mluvčí resortu Jordán. Připomněl, že ministerstvo už nyní přispívá rovněž prostřednictvím krajských úřadů částkou 8 tisíc korun na pořízení odchytových zařízení na divoká prasata. Úřad rovněž prodloužil dobu, kdy je možné divočáky lovit.

Jak uvádí server TÝDEN.CZ, Ministerstvo zemědělství s takovým plánem v minulosti několikrát přišlo, ale nikdy ho nedotáhlo do konce. Kritici tvrdí, že by to přineslo přesně opačný efekt, protože malé honitby nikde v Evropě neumožňují racionální hospodaření se zvěří.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro TÝDEN.CZ uvedl, že hodlá tlačit na uživatele honiteb, aby dodržovali normované stavy zvěře a plány lovu, které chce více kontrolovat. Jurečka připravuje novelu mysliveckého zákona, která by v tomto smyslu měla jasně definovat požadavky na správce a pronajímatele honiteb. Cílem je, aby se skutečně odlovilo tolik zvěře, kolik se posléze uvádí v dokumentech.

"Budeme požadovat, aby u černé zvěře a případně u některých druhů vysoké byla při kontrole lovu předložena nějaká nezaměnitelná část odloveného zvířete, například z čelisti," řekl TÝDNU ministr. Dodal, že přemýšlí rovněž o institutu placeného lovce, který by odlovil stanovený počet zvěře, pokud by všechna jiná opatření selhala.

red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.