Přihlásit

Mezinárodní konference „Myslivost ve střední Evropě“

Mezi ožehavé problémy myslivosti v celé střední Evropě patří stále intenzivnější využívání životního prostředí, z čehož plyne stoupající zneklidňování zvěře, zatěžování jejího životního prostředí a z toho plynoucí zvětšující se problém pro myslivost. O tomto tématu přijeli 2. září t. r. diskutovat do Židlochovic představitelé mysliveckých organizací a myslivci z ČR, Rakouska, Německa a Slovenska.

Konference, kterou již čtvrtým rokem pořádá Středoevropský institut ekologie zvěře Brno-Wien-Nitra (SIEZ) ve spolupráci s Institutem ekologie zvěře Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně (IEZ), je coby platforma pro diskusi o ožehavých otázkách myslivosti jedinou akcí svého druhu u nás. Cílem je především umožnit otevřenou debatu o společných problémech myslivců ve střední Evropě a hledat cesty k jejich řešení. Moderátor MVDr. Miroslav Vodňanský, Ph.D., z pořádajícího SIEZ označil téma letošní konference za jeden z nejaktuálnějších problémů současné středoevropské myslivosti. Abychom mohli myslivost uchovat do budoucna, je podle něho třeba přemýšlet o tom, co je v ní nutné změnit. Jednou z prioritních otázek myslivců je hledání cesty k dialogu se všemi uživateli přírody.

Nové formy využívaní přírody = nové problémy pro zvěř a myslivost

Stejně jako vloni předstoupil jako první před naplněné auditorium dr. Peter Lebersorger, generální tajemník Ústředí mysliveckých svazů Rakouska. Letos připravil referát, který nazval Trávení volného času lidí v přírodě. Kromě dlouhodobých forem využívání přírody (lesní hospodářství, rekreace), které jsou v Rakousku samy o sobě velmi intenzivní, narůstá v posledních letech tlak na přírodu v důsledku prudkého rozvoje aktivit souvisejících s pobytem lidí v přírodě. Vedle tradičních forem využívání volného času v přírodě (pěší turistika, cyklistika, jízda na koních, sjíždění řek atd.) vznikají nové aktivity, kvůli nimž dochází k dalšímu zneklidňování zvěře se všemi z toho plynoucími následky. Jde především o nové adrenalinové sporty, jako je např. bouldering (lezení na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí bez lana), canyoning (prostup korytem nepřístupných horských říček a potoků, při němž člověk zdolává přírodní nástrahy kaňonu) či paragliding a další nové aktivity, z nichž vyčnívá především geocaching (hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání schránky ukryté ve volné přírodě – více ve Světě myslivosti č. 9/2010). Všechny nové formy využívání přírody mají vliv na zvěř a výkon myslivosti. Tradiční uživatelé půdy mají podle dr. Lebersorgera velmi slabý hlas v diskusích o regulaci těchto aktivit. Vlády mnoha spolkových zemí nové aktivity podporují, neboť se na ně snaží nalákat turisty, představující zdroj příjmů. Myslivecké svazy poukazují na otázku právní legitimity uvedených forem využívání přírody, ale zatím nebyly vyslyšeny.

V diskusi k tomuto příspěvku zaznělo konstatování, že organizátoři výše zmíněných akcí neberou v potaz zneklidňování zvěře a škody, které zvěř následně působí v lesních porostech, kde se ukrývá. Cestou k řešení problému je pouze vytrvalá osvěta a prezentace problému v médiích, což je však velmi obtížné.

Více ve Světě myslivosti č. 10/2010.

Ing. David Vaca, Ph.D.
šéfredaktor časopisu Svět myslivosti

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.