Přihlásit

Medvěd na Vsetínsku se ke kořisti vrátil - AKTUALIZOVÁNO

Medvěd v noci na neděli potrhal pět ovcí a poškodil včelín ve vsetínské části Horní Jasenka. Zlomil tam také třešeň, škoda je celkem 23.000 korun, řekla ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Je pravděpodobné, že jde o medvěda, kterého lidé v polovině září viděli na Vsetínsku a na Zlínsku, k lidským obydlím ho před zimou láká bohatá úroda ovoce. Na výskyt medvěda a roztrhané ovce upozornili na svém profilu vsetínští městští strážníci.

Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

„Přijali jsme také druhé oznámení o poničených úlech a ohradách pro ovce v Bystřičce na Vsetínsku,“ uvedla Kozumplíková. Oba případy policisté prověřují.
Medvědi se podle odborníků potřebují před zimou vykrmit, proto sestupují z lesů do ovocných sadů. Výskyt medvěda v česko-slovenském pohraničí je však běžný. Zooložka Dana Bartošová z regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm dnes ČTK řekla, že se v oblasti pohybují asi dva medvědi.
"Poškození mají nárok na náhradu škody, jsme teď na místě a dělali jsme šetření o původci škody," uvedla Bartošová. Událost podle ní souvisí také s rozptýleným osídlením Valašska. "Medvěd si troufne k osamoceným chalupám, to byl i případ Horní Jasenky," uvedla zooložka.

Šelma se v pondělí ráno do vsetínské Horní Jasenky, kde o uplynulém víkendu potrhala pět ovcí, vrátila. „Ráno vstanu, vyjdu na terasu, dívám se a vidím medvěda, jak obchází plot. U toho plotu byly v neděli mrtvé ovce a on se pro ně vrátil. Měl jsem strach, že dojde až k domu. Rychle jsem šel pro mobil, ale byl vybitý. Čekal jsem asi pět minut, než se trochu nabije, a volal jsem policii,“ popisuje nepříjemný zážitek majitel ovcí, Jaromír Machala.
Medvěd své kořisti nenašel, těla mrtvých ovcí chovatel uklidil a v pondělí dopoledne je nechal odvézt do kafilerie. „Všechny ovce medvěd nezabil. Některé byly dorvané, ale stále žily. Jednu dokonce protáhl pod plotem a odvlekl ji až k potoku. I ta žila. Byl to hrozný pohled,“ netají Machala.
Medvěd mu navíc poničil dva včelíny. „V jednom plástu byly vidět jeho drápy,“ podotkl.
Podle chovatele i podle ochránců přírody, kteří se na místo hned v neděli dostavili, přilákal medvěda právě med, nikoliv ovce.
„Vypadá to, že ovce medvěda vyrušily, tak se pustil i do nich,“ míní chovatel.
Podle Michala Bojdy z ekologické organizace Hnutí Duha, který se monitoringem velkých šelem na pomezí moravských a slovenských Javorníků dlouhodobě zabývá, je skutečnost, že se medvěd pro svou kořist vrátil, normální.
Není bez zajímavosti, že medvěd ovce sice potrhal, žádnou ale nesežral. „To pravděpodobně proto, že to nestihl. Zřejmě jej něco vyrušilo. Šelmy jsou obecně velmi citlivé na zvuky, které do jejich prostředí nepatří, a jsou velmi obezřetné,“ objasnil Bojda s tím, že pokud by medvěda nic nevyrušilo, sežral by klidně i deset kilo masa.
Ochránci chovatelům proto doporučují, aby hospodářská zvířata lépe hlídali, zkontrolovali funkčnost ohrad a případně, pokud je to možné, je zavírali na noc do chléva.
Medvědi hledají potravu zpravidla až do začátku zimy. „Když nastanou dlouhodobější mrazy a je sněhová pokrývka, pak většinou přestávají být aktivní a spí zimním spánkem. To bývá ale většinou až v prosinci. Pokud je zima mírná, jsou aktivní po celou dobu,“ podotkl Bojda.
Zdůraznil také, že „vsetínský“ medvěd nejeví známky agresivity vůči lidem. Proto nejsou na místě přehnané obavy. Stejně mluví i Dana Bartošová z AOPK.
„Nebylo by dobré začít panikařit. Stačí obezřetnost a respekt ke zvířeti. Při náhodném setkání s ním zachovat klid a rozvahu. Tato šelma nemá člověka za potravu,“ ujistila Bartošová.
Nabízí se otázka, zda se pobytem medvěda na Valašsku budou nějakým způsobem zabývat místní myslivci.
Podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michala Zubíčka ale myslivcům nepřísluší dělat jakákoliv opatření. „Jedná se o zvlášť chráněného živočicha, takže lov nepřichází v úvahu. Pokud by někdo medvěda zastřelil, hrozilo by mu vězení,“ zdůraznil Zubíček.


Podle ČTK, 30. 9. 2018, aktualizováno podle Zlínského deníku, 2. 10. 2018, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední změna: 02.10.2018 11:00

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.