Přihlásit

Medvěd na Valašsku napadl další zvířata, čeká ho odchyt

Medvěd napadl na Valašsku další zvířata. O víkendu to byl kohout v Jarcové, včera pokousané ovce v Jablůnce. Ty přežily, jen je zranil. Dnes však usmrtil další čtyři ovce, a to v Bystřičce a Mikulůvce, řekl ČTK Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha. Pokud se medvěd brzy sám nestáhne do hor, čeká jej zřejmě odchyt. Obec Jarcová na Vsetínsku již požádala krajský úřad o výjimku k odchytu.

Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Podle klasického postupu je však možné žádost vyřídit nejdříve za 15 dní. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) jde však o mimořádnou situaci. „Standardní průběh není možné nyní respektovat, zákon nám umožňuje realizovat odchyt už teď v době řízení,“ řekl dnes novinářům hejtman, podle kterého by měl být odchyt nařízen v nejbližších dnech.
Oborníci se na případný odchyt už chystají. František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy včera ČTK řekl, že se musí vytipovat místa, kam se klec umístí. Zatím také není jasné, kam by se odchycený medvěd převezl. Zvíře je možné vypustit do volné přírody, je však třeba mít povolení majitele či správce pozemku. Druhou variantou je umístění do zoologické zahrady.
„Jsme ve fázi příprav, bylo by nejlepší, kdyby vše utichlo, skončilo, kdyby odešel do hor, ale musíme být připravení,“ uvedl Šulgan. Dodal, že se zvažovala možnost využít k případnému odchytu klecí, které měl kraj na divoká prasata. Podle Šulgana to odborníci zavrhli, protože pro medvěda nejsou vhodné. Čunek dnes uvedl, že podle jeho názoru by byly dostatečné. Bojda dnes jede pro odchytovou klec na Slovensko.

„Složíme ji dnes večer, nebo zítra (ve středu). Uvidíme, kdy se vrátíme,“ uvedl Bojda. Klec však bude zatím uložena na provizorním místě, než se vytipuje vhodné místo k odchytu. Žádost o výjimku k odchytu podaly na krajský úřad obce, odchyt dnes doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), medvěd podle ní postupně ztrácí plachost, nevadí mu blízkost lidí a jeho troufalost se zvyšuje.
„Odchyt medvěda je krajní řešení a pečlivě jsme je zvažovali. Jeho chování jsme konzultovali i s kolegy ze Slovenska, kteří mají s medvědy větší zkušenosti. Je možné, že se medvěd lidí nebojí jednoduše proto, že pochází ze zajetí. Krajskému úřadu jsme z bezpečnostních důvodů doporučili, aby povolil jeho odchyt,“ uvedl František Šulgan z AOPK ČR.

Podle ČTK, 15. a 16. 10. 2018, redakce
Ilustrační fotografie Jaroslav Vogeltanz

Poslední změna: 16.10.2018 12:14

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.