Přihlásit

Luňák hnědý z Česka označený GPS lokátorem zmizel při příletu na Maltu. Vzácné ptáky na středomořském ostrově ohrožuje pytláctví

Vzácný dravec luňák hnědý, který byl v Česku vybavený sledovacím zařízením GPS-GSM loggerem, zmizel na ostrově Malta. Signál z jeho zařízení přestal 3. října odpovídat a ornitologové z organizace BirdLife Malta případ ohlásili České společnosti ornitologické (ČSO) s obavami, že dravce někdo cíleně zastřelil. Nelegální lov dravců a dalších druhů ptáků včetně ohrožených je podle ornitologické organizace na Maltě široce rozšířeným problémem.

Doporučeno Foto Veterinární univerzita Brno Luňák hnědý OT-093 a jeho sourozenci vybaveni GPS-GSM loggery v červenci 2023. Foto Veterinární univerzita Brno

Se začátkem října lovci na Maltě zahájili loveckou sezónu na moři. Podle informací BirdLife Malta, která je partnerskou organizací ČSO, se ukazuje, že lovci, resp. pytláci kromě druhů povolených lovit střílejí i ptáky, kteří jsou vzácní a ohrožení. Riziko hrozí jedincům, kteří táhnou přes moře na zimoviště. K druhům, které pytláci na Maltě ulovili v posledních dvou týdnech, patří orli křiklaví, orlík krátkoprstý, čápi černí, luňáci hnědí či včelojedi lesní.

Nejnovější je případ luňáka hnědého pocházejícího z Česka. Byl jedním ze dvou mláďat, která byla letos v létě zachráněná z hnízda na Ostravsku poté, co je opustili rodiče. Mláďata přijala záchranná stanice v Bartošovicích a později umístila do náhradního hnízda luňáků hnědých k dalším dvěma mláďatům. Aby bylo možné sledovat jejich pohyb, získala všechna mláďata v červenci GPS-GSM logger v rámci projektu Veterinární univerzity Brno.

Pták s označením OT-093 zahájil svou migraci z Česka 23. září směrem přes Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Bosnu a Hercegovinu a Chorvatsko. Následně přeletěl Jaderské moře a noc 2. října strávil na jihu Sicílie. Další den pokračoval na ostrov Malta, kde přenocoval ve stromech v oblasti Fawwara. V noci 3. října se signál z jeho zařízení ozval naposledy. Ornitologové z BirdLife Malta předpokládají, že luňáka hnědého z Česka střelili pytláci a zařízení zničili.


GPS trasa luňáka hnědého vylíhnutého v Česku a uloveného na Maltě.

Jedná se o druhý případ během jednoho týdne, kdy na Maltě zmizel pták vybavený sledovacím zařízením. Dalším zmizelým dravcem byl včelojed lesní po příletu na Maltu v polovině září omylem vletěl do bytu ve městě Pietà na předměstí hlavního města Valletta. Pták se po ošetření ochránci z BirdLife Malta během dvou týdnů zotavil a pokračoval v letu na zimoviště. Jeho signál však utichl odpoledne 2. října u města Birżebbuġa. I v tomto případě ornitologové předpokládají, že dravce zastřelili pytláci a zařízení okamžitě zničili.

Ornitologové BirdLife Malta, společně se speciálně školenými dobrovolníky, nyní každodenně vyjíždějí do terénu, aby chránili vzácné druhy ptáků před pytláky a pokusili se jim zajistit bezpečnou cestu na zimoviště. Tlak lovců je ale obrovský. Ulovené ptáky prodávají preparátorům a cíleně se zaměřují na vzácné druhy, ze kterých mají největší zisk.

Podle BirdLife Malta na vzácného orlíka krátkoprstého pytláci dokonce uspořádali hon. Dvě noci se mu na Maltě podařilo přežít i přes pokusy na jeho ulovení. Ráno 1. října pták odletěl na moře, kde ho začala pronásledovat loď s pytláky. Podařilo se pořídit videozáznam, jak orlíka pytláci střelili na moři mezi Maltou a ostrůvkem Filfla. Ornitologové záběry předali policii, která již případ vyšetřuje.

„Problém je bohužel i v tom, že policie má plné ruce práce s pytláky na souši a nestíhá tak sledovat, co se děje na moři. A toho pytláci využívají. Vždyť letos to vypadá, že je možné zabíjet vzácné druhy neomezeně a prodávat je preparátorům,“ komentoval situaci Nicholas Barbara, vedoucí oddělení ochrany druhů v BirdLife Malta.

V průběhu lovecké sezóny vyplouvá z Malty více než 290 lovců s licencí, aby lovili ptáky na tahu na otevřených vodách ve vzdálenosti větší než 3 km od pobřeží. Místní lovecká federace FKNK předložila návrh, aby se vzdálenost zkrátila na 1 km, čímž by se lovci přiblížili k pobřeží. BirdLife Malta oponuje s tím, že se jedná o zbytečný krok, který pouze povede k dalšímu zabíjení ptáků, kteří už tak těžko přežívají současnou loveckou sezónu na Maltě.

Podle TZ ČSO, red.

Poslední změna: 12.10.2023 18:19

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.