Přihlásit

Lesy ČR představily první vlastní závod na zpracování zvěřiny

Lesy České republiky, s. p., (Lesy ČR) uvedly do provozu středisko zpracování zvěřiny a masné výroby, které vybudovaly v obcí Klíny na Mostecku. Cílem podniku je zhodnotit zvěřinu z režijních honiteb a nabídnout veřejnosti kvalitní finální produkty – vedle dělené zvěřiny klobásy, salámy, paštiky atd.

Doporučeno Lesy ČR představily první vlastní závod na zpracování zvěřiny Foto archiv redakce

„Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji nabízíme už řadu let, ale dosud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Teď se to vůbec poprvé v historii Lesů ČR mění a my přicházíme s dělenou zvěřinou a s hotovými výrobky,“ uvedl na setkání s novináři v Klínech dne 13. března generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. 

Výstavba střediska započala v květnu 2023, dokončena byla v říjnu, počátkem prosince byl zahájen zkušební provoz a letos v únoru proběhla kolaudace. Po veterinárním auditu a předpokládaném ukončení zkušebního provozu v květnu bude v červnu zahájena plná výroba a prodej produktů do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu střediska činily 15 milionů korun.

Zpracovávat se bude šest druhů zvěře z režijních honiteb Lesů ČR spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ, tedy z Krušných hor, Lužických hor a z Křivoklátska. Půjde především o zvěř jelení, černou a srnčí, v menším množství také o sičí, daňčí a mufloní. Letos je v plánu zpracování 70 tun zvěřiny, od příštího roku 100 tun, což je optimální kapacita při současném počtu šesti zaměstnanců.

„Plánujeme přibližně třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet podle lovecké sezóny a také ročního období – některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Základem pro výrobu jsou staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou bezlepkové. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic. S maloobchodním prodejem se počítá zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze.

Zájemcům o zvěřinu jsou k dispozici nové internetové stránky www.masozlesa.cz. Letos v září bude spuštěn e-shop. Předpokládá se postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.

Podnik má v plánu vybudovat v letošním roce obdobné zařízení na Lesním závodě Židlochovice, kde bude se vedle spárkaté zvěře zpracovávat bažantí zvěř z místních bažantnic.

Zpracováno s využitím tiskové zprávy Lesů ČR, 13. 3. 2024, red.

Poslední změna: 14.03.2024 9:04

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.