Přihlásit

Lapálie medvědů. Na Slovensku je chtějí střílet, v Polsku hájit

Být v kůži medvěda a vědět, že existuje něco jako státní hranice, asi by nejeden z nás utekl ze slovenských Tater do Polska. Medvěd, který nedávno na slovenské straně hor zranil pracovníka lyžařského střediska, se stal symbolem odlišného přístupu obou zemí k těmto chlupáčům. Slovensko nad ním vyhlásilo trest smrti, v Polsku si může naopak život zachránit.

Medvěd v říjnu zaútočil na technika, který kontroloval sněhové dělo na sjezdovce mezi Skalnatým Plesem a Tatranskou Lomnicí. Lékaři říkají, že rány se brzy zahojí.
Nicméně Ján Mokoš, starosta města Vysoké Tatry, rozhodl nechat medvěda zastřelit.
"Strach před ním mají místní, bojí se ho turisti. Nechceme čekat, až se stane tragédie, s medvědem je třeba skoncovat," řekl Mokoš polskému deníku Gazeta Wyborcza.
V Liptovském Mikuláši zase medvěd přišel jen tak vybírat popelnice na sídlišti. Na jaře u hranice Slováci zastřelili medvěda, který napadl dva dřevorubce. Na polské straně chtěl také zaútočit na lesáky, ale podařilo se ho vyplašit.

Od sousedů
"V Polsku bychom medvěda nezastřelili, protože je u nás přísně chráněný, snažíme se ho od lidí odhánět," tvrdí Filip Ziemba, který se v polském Tatranském národním parku zabývá výzkumem těchto zvířat.
"Vycházíme z toho, že Tatry jsou domovem medvěda a ne člověka," vysvětlil přístup polské strany. Ochranáři sledují, kde se medvědi pohybují, usedlosti v horách ohrazují elektrickými ohradníky, aby k nim chlupáči nechodili. Na Slovensku takový program není - vlastně nemá sečtené medvědy. Rozhořel se konflikt člověka s divokou přírodou.
Slovenské úřady (v zemi je medvědů víc) chtějí problém řešit odstřelem několika desítek medvědů, včetně těch z pomezí Slovenska a Polska. Mokoš se už obrátil na ministra životního prostředí.
"Doufáme, že v ochraně slovenských medvědů nám pomohou sousedé, Poláci a Češi," říká Juraj Lukáč ze sdružení ochránců přírody Vlk. Několik polských sdružení na ochranu přírody se chce dokonce obrátit na ministra životního prostředí, aby se medvědů před svým slovenským kolegou zastal na úrovni EU.
Není to byznys pro movité myslivce? Skolení šelmy přijde i na 150 tisíc korun.
Zdroj: Olomoucký deník

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.