Přihlásit

Je správné lovit zvěř v Africe pro trofej?

Ve Velké Británii volají desítky známých osobností, od politiků až po ochránce přírody, po zákazu dovozu trofejí z Afriky. Britský deník The Guardian zveřejnil reakci Dr. Tima Davenporta, ředitele Společnosti na ochranu přírody z Tanzanie, ve které vysvětluje význam kontrolovaného lovu zvěře.

Doporučeno Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Dr. Davenport vyjadřuje pochopení s dobrými úmysly stoupenců zákazu lovu, ale na druhou stranu zdůrazňuje, že si neuvědomují všechny důsledky, které by zákaz přinesl. V Tanzanii žije polovina světové populace lvů a třetí největší populace slonů v Africe. Národní parky o rozloze 40 000 km2 jsou financovány z turistiky fotografů, zatímco 140 000 km2 rezervací, kde je zvěř řízeně lovena, je podporováno pouze příjmy z lovu. Minulý měsíc zkoumal tým pod vedením Dr. Davenporta populaci slonů v jižní Tanzanii a brzy se vydají na první národní sčítání lvů. Je pravděpodobné, že více než polovina tanzanských lvů žije mimo národní parky. To znamená, že čtvrtina světové populace lva se v současné době spoléhá na příjmy z lovu, které jsou využity na ochranu jejich přirozeného biotopu.
Tanzanie v současné době nemá žádné jiné prostředky pro správu rezervací, které nemohou konkurovat parkům nebo rostoucí lidské populaci. Potřebuje alternativní a udržitelný způsob financování rezervací a okolní lidské populace, jinak vznikne ještě větší tlak na zachování přírodních zdrojů, než již existuje. Bez ohledu na to, že se to mnohým nezdá správné, je lov jediný způsob financování klíčových oblastí ochrany.
Dr. Davenport se nepřiklání ani na stranu zastánců, ani odpůrců lovu. Považuje se za pragmatického a zkušeného ochranáře, který touží, aby svět vnímal všechny stránky této náročné problematiky. Signatáře dychtící po zákazu dovozu trofejí vyzval k návštěvě Tanzanie, aby lépe porozuměli složitosti celé rozpravy.
Podle The Guardian, 20. 12. 2018, redakce

Ilustrační fotografie Pixabay

Poslední změna: 21.12.2018 14:51

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.