Přihlásit

Hospodáři v krajině jednali s vládou o invazivních druzích

Na základě „Prohlášení hospodářů v krajině k legislativě invazních nepůvodních druhů" zaslaného vládě České republiky a ministru životního prostředí pozval premiér Bohuslav Sobotka dne 23. listopadu na jednání do Strakovy akademie v Praze na úřad vlády statutární zástupce organizací reprezentujících 600 000 členů z řad myslivců, rybářů, lesníků, včelařů, zemědělců, zahrádkářů a lesních školkařů.

Doporučeno Hospodáři v krajině jednali s vládou o invazivních druzích

Přelomové prohlášení vzniklo u kulatého stolu uspořádaného 25. října 2016 v sídle Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ), kde se poprvé v historii sjednotily na stejné platformě zájmové svazy a organizace hospodařící v krajině.

Jednání na úřadu vlády předsedal náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý za účasti ministra životního prostředí Richarda Brabce, jeho náměstků Vladimíra Dolejského a Vladimíra Mana a dalších pracovníků Ministerstva životního prostředí (MŽP) a Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Mysliveckou komunitu reprezentoval předseda ČMMJ Jiří Janota, sokolníky předseda výboru IAF Bohumil Straka a zástupci Klubu sokolníků ČMMJ, Lesy České republiky Daniel Szórád. Z dalších partnerských organizací se jednání aktivně účastnily Český rybářský svaz, Český svaz včelařů, Český zahrádkářský svaz, o. s. Jesenický kamzík, Agrární komora České republiky, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v České republice, Svaz školkařů České republiky, Sdružení lesních školkařů České republiky a Česká lesnická společnost.

Myslivci se obávají omezení nepůvodních rostlin a zvířat

Hlavním tématem byl návrh novely zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, která by měla implementovat nařízení EU č. 1143/2014, o prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů. Obrovským úspěchem je, že díky předchozí koordinaci všechny organizace hospodařící v krajině zachovaly naprosto jednomyslný odmítavý postoj ke snahám MŽP implementovat regulaci nepůvodních druhů „po česku" a mnohem „papežštěji", než je nutné a než požaduje nařízení EU. Hospodáři v krajině v přítomnosti ministra a jeho náměstků odmítli vytvoření speciálního českého seznamu zakázaných nepůvodních druhů živočichů a rostlin nad rámec 37 unijně zakázaných druhů. V kontrastu s naším jednotným postojem se projevily rozpory ve vyjádřeních reprezentace MŽP ohledně existence paragrafového znění návrhu novely a vzniku a zveřejnění českého „černého seznamu" zakázaných nepůvodních druhů.

V nejbližší době budou následovat další samostatná jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Zdá se, že nová silná platforma hospodářů v krajině je konečně tím správným lékem na dlouhodobou legislativní nespolupráci ze strany MŽP.

red.

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.